Evaldas Z rašė:Linai, gal geletum pasidalint patirtim medziojant sapalus ziema. is paskutinio tavo sakinio supratau, jog esi tai isbandes. nes iki pavasario as turbut neiskesiu... pagaut nesitikiu, bet bent pasivaiksciot su viltim "o gal ". idomu suzinot, kokiose upese gaudai ( pavadinimu nereikia, as apie dydzius ), kokiose vietose (duobes ar pan. ), kokie masalai (gali foto imest).
Cia siandien isigijau kelis masalus.Apatinis Zip baits yra isbandytas,ir tikrai vertas demesio masalas.Esu istrauukes ne viena sapala ant jo.Savo senaji apgadinau,tai teko isigyt nauja.Mano pravedimo taktika jam,negreitas sokdinimas jo,stengiantis islaikyti ji truputi virs dugno(senasis buvo S,skestantis)
sapalus gaudau iki pat kovo menesio,kol uzsidaro sezonas upese.(cia UK)
Vanduo ne toks skaidrus kaip vasara,didesne srove,smulkmes nelieka iprastinese srauniuose sekliuose,ir visa tai suveja juos i pakrantes meldus,duburius,sanasynus pakibusius virs nugriuvusiu i vandeni medziu.Kad ir paemus vasaros laika,didesni sapalai,tik trumpam laikui isplaukia i viduri sroves.Laikosi daugiausia buriais,po 3-10.Nezinau ar kas patvirtins tai,bet turiu toki pastebejima,kaip ju zvalgai.Kurie kartas nuo karto atitruksta nuo burio,pasileidzia pasroviui,netoli taves apsisuka,ir vel letai nuplaukia i prieki.Geriau tokio susitikimo isvengt.
Jei brendant upe,stengtis laikytis kuo tyliau.Kad ir smulkme kuria jus pabaidet i prieki,gali nulemt jusu zvejybos sekme.Saplas idealios ramybes,ir nepriekaistingos atsargos zuvis.
Jei jau teko su jais susidurt sroveju kur gylis ne didesnis nei virs kelenu,ir iki jusu burio,kad ir keliasdesimt geru metru,geriau nerizikuot,ir priklaupus srovej,paslepti savo silueta.Nedideliam gyli,luztantis zuvies regos laukas,jus pritraukia kaip ant rankos.
Tai patikrinta.
Ziemos metu masalo greitis dar labiau suleteja.Jei jau upe leidzia stovet jusu masalui neplukdomam,galima zaist vienoj vietoj,po to staigiau truktelejus vel persikelt keliais metrais toliau ir visa tai pakartot.Jei esate akivaizdaus sapalo kibimo liudininkas(t,y visa tai stebite)neskubekite traukt.Mano taktika,besivejant sapalui masala,kaip lieka 10-20 cm,truktelet staigiau,ir po to sustabdyt.Sunku tai nupasakot,bet niekada nei zuvis nei as neapsirinkam.
Jei gaudote sukremis rudeni ar ziema,labai padeda raudonas akcentas ant jusu masalo.Jei norite isbandyt,baltame ar tai aukso spalvos lapeli,ant pacio vidurio uztepkit dideli raudona apskritima.Tai patvirtinta,ir isbandyta.Rudeni ir ziemos metu,sapalai megsta maitintis i vandeni krentanciomis uogomis.tai gali but ir sermuksnio uogos.
Vobleriu spalvos turetu but naturaliu spalvinimu.Minnow mano megstamiausi.Negiliai neriantys,tai gali but ir kabantys(suspending) srovej,plaukiantys.
Jei jau teko ibrist i upe ziema,nesistenkit ieskot ju vidury upes(turiu minty nedidelius upelius).Patikrinkite pakrantes,uzutekius.Sapalas sesli zuvis.Jei upeje pastoviai zvejojate,turetumet jau turet mintyse ju pastovias buvimo vietas.
Jei teko uzkabint dideli monstra,jokiu budu neleiskite jam nert atgal i sansyna,ar pakrantes zoles.tai gali but paskutine akimirka kaip ji matet.Pagave,ir isipyne i zoles,jie labai lengvai atsikabina nuo kablio.
tai tiek.Visa ka cia surasiau,esu pats isbandes,bet tai gali neatitikti jusu pastebejimu.