Forumas apie mėgėjišką žvejybą

Draudžiama žvejoti : ŠAMUS [11.01-04.01]; masalui naudojant žuvelę* [01.01-04.20]; plačiažnyplius ir siauražnyplius VĖŽIUS [10.15-07.15]; be žvejo mėgėjo kortelių šias žuvis: lašišas, šlakius, sykus, upines nėges; upėse ir jų ruožuose išvardintuose taisyklių priede Nr. 1
Gaudymo ypatumai, vietos, taktika; pašarai, masalai
 #493403   Dorall
 12 Lie 2013 21:02
Sveiki visi, esu naujas narys šiuoje bendruomenėje tad malonu su visais susipažinti :)
Norėčiau kokio patarimo gaudant didesnius lynus ir charakterizuosiu tam tikro prūdo žuvų poelgį tikėdamasis gauti patarimą, kaip elgtis ir kuom šerti :)
Žvejoju jau nemažai, turbūt kokį 11-12 metų , pagrinde plūdine meškere, esu perskaitęs dauguma lietuviškų ir užsienio straipsnių apie lynų žvejybą, žurnalų ir t.t , bet visa tai nepadeda :(
Šiuo metu apsistojau prie nedidelio tvenkinuko, anksčiau jame pavykdavo pagauti didesnių lynų , bet šiais metais kažkaip visiškai nepavyksta. Didžiausias lynas užkibęs buvo 500gr, o kiti dar mažesni ir visa tai keliavo atgal į tvenkinį. Žvejodavau vakarais todėl maniau , kad gal ryte užkibs koks didesnis, bet situacija visiškai tokia pat. Į galvą atėjo mintis , kad dabar nerštas, o tie mažesni nerangus ir užkimba netyčia, bet praėjus svaitei vėl tas pats, o be to ir kažką pakirtus ne vieną kartą prarasdavau kabliuką. Dabar mąstau, ar ešerys didesnis galėjo nukąsti valą, dėl lydekos mažos neabejoju, nes pavadėlis buvo vos 0,16mm.Prūdelyje kuriame žvejoju nepasiteisina pašarai, lynai plaukioja, bet kažkodėl nenori būriuotis į šėrimo vietą. Kolkas geriausiai kimba tik ant sliekų kuokšto, nors mėginau ir kukuruzus, bet jie kažkaip jų netoleruoja..Tvenkinys rodos ir senesnis už kitus aplinkinius kurie kenčia jau nuo brakušų, bet žvejų ten neapstu. Ar įmanoma tai, kad lynai nepripratę prie kaikurių masalų ir todėl toleruoja tik slieką? Taip pat ar įmanoma tai, kad ten prisiveise per daug mažų lynų kurie neleidžia didesniems pačiupti mąsalo? , nors prūdas senas ir aš dėl to abejoju, tesiog keista , kad maži ten anksčiau neimdavo.. Ir ar prūdo amžius įtakoja lynų didumą? Galvoju ar verta pakeisti žvejojimo vietą i kitą kokį didesnį , bet jaunesnį tvenkinį kuriame daugiau žvejų būna ir lynai gal bus pripratę prie maitinimosi ir kitų masalų, o gal tik kokį Rūgpjūtį, Rugsėjį verta žvejoti didesnius? :) Tikiuosi pataikiau kur reikia, ir jūs galėsite man pagelbėti išspręsti mane kamuojančia dilemą, nes jau pavargau kasdiena vaikščioti į tą prudą ir nieko doro nepagauti :/
 #493413   Sokratas
 12 Lie 2013 21:45
na, kad ešerys nenukando pavadėlio, tai čia jau 100 procentų... :)

o daugiau, ką čia galima pasakyt...- nieko...
Taip jau būna su tais lynais... irgi panašiam, manau, tvenkinį, kur lynai būdavo vyraujanti žuvis, nesu didesnio pagavęs nei 600 g... o kartais jų pakibdavo ir virš 20 per žvejybą, bet visi 200-600 g ribose...
O kai kuriais metais būdavo taip, kad pasišeri, vanduo tiesiog užvertda, burbuliuoja nesvietiškai pašertoj vietoj, matosi aiškiai kad maitinasi, bet ant kablio dėk ką nori- neima ir viskas... taip kelias žvejybas prasikankini, dienas susigadini, nusipjauni ir važiuoji kitur...

Dabar jau tam tvenkinį vyraujanti žuvis patapo karosai, lynų pasitaiko žymiai mažiau...
 #493422   Dorall
 12 Lie 2013 22:14
Ta pati situacija kaip matau :/ , net nepašėrus aplink vieni burbūlai nuo tų lynų, bet mesk nemetęs, jei ir užkimba tai koks 100-500gr, taip pat ir karosų auksinių pasitaiko panašaus dydžio, o va praetais metais ten kibo žymiai didesni egzemplioriai, tad niekaip nesugalvoju ką aš jau blogai ten darau, o ir prūdo keist nenoriu, nes esu įsitikinęs, kad ten yra dydžkių :)
 #493492   Abras
 13 Lie 2013 16:10
Bandymams vietos yra. Gal pabandyk kelias dienas pasiserti kokiu stambesiniu pasaru, pvz. kukuruzais, zirniais turetu atplaukt ir didesni, arba bandyk keist masala, o gal net ir zvejybos vieta, gal jie pradejo visai kitur buriuotis, bet manau as asmeniskai pirma bandyciau serti kelias dienas.
 #493537   Abras
 14 Lie 2013 09:28
Na nemanau, kad galetu sugadinti, tik zinoma pagal zuvu skaiciu ir serti reiktu atitinkamai, jei zuvu telkinyje nedaug tai ir serti maziau, jei daugiau zuvu tai ir serti daugiau.
 #493550   Dorall
 14 Lie 2013 12:02
Dėkui už atsakymus visiems :). Kažkaip nenoriu temos paversti vien apie savo prūdą '''bum , bet jei detaliau tai gylis ten 5 metrai kažkur, 10 metrų ilgis, plotis 6-7 metrų. Tvenkinio dugnas labai klampus ir atsistojus smenga skleisdamas nemalonų kvapą, krantai nusėti elodėjų kilimais,o kampuose auga lugnės. Jei į temą ar kas nors dabar pagaunate lynų? , kokia situacija? :)
 #493560   Sokratas
 14 Lie 2013 12:47
na, mano minėtas tvenkinys visiškai kitoks: gylis visur ne daugiau metro, dumblas, dumblas, dumblas..
 #493850   Jackal
 15 Lie 2013 19:52
Praeitą savaitę gaudžiau dideliame ežere Aukštaitijoje. Veiksmas prie pat meldų, šalia lelijų. Žvejota vakarais. Vanduo skaidrus, gylis virš metro, dumblo beveik nėra, dugnas padengtas kriauklytėmis, geldelėmis, senais meldais. Pirmas tris dienas lyno nė kvapo, kibo tik kuojos/raudės. Viskas kardinaliai pasikeitė pakeitus pašarą - prieš tai naudojau šviesų, jis kontrastingai atrodė ant dugno. Pabandžiau tamsiai raudoną, ir dar pridėjau šutintų žirnių bei kviečių. Gana greitai pasirodė būdingi burbuliavimai. Vieną vakarą užkibo 600 g., kitą - 700 g. lynas, abu ant dviejų kukurūzų. Rezultatas neįspūdingas, bet vis tiek buvo malonu :)
 #494036   Sokratas
 16 Lie 2013 16:30
Nors su Jelcinu kartu nežvejoju, jo nei akyse nematęs, bet žinau kaip daro :grin: :

nei iš lauko, nei konservuotus, o paprasčiausius žirnius iš parduotuvės, kuriuos išverda...
 #494047   Abras
 16 Lie 2013 18:00
bobis rašė:Nors su Jelcinu kartu nežvejoju, jo nei akyse nematęs, bet žinau kaip daro :grin: :

nei iš lauko, nei konservuotus, o paprasčiausius žirnius iš parduotuvės, kuriuos išverda...
Nebutinai virti, as uzpilu verdanciu vandeniu ir is ryto jau buūna gatavi kai reikia i zukle :)
 #494093   Dorall
 16 Lie 2013 21:59
Esu girdėjęs, kad lynai bijo šviesių kontrastingų spalvu, ir jiem raudona spalva prie širdies :roll:
Tik būtų įdomu sužinoti kokį kvapą labiau dėti papildomai į pirktinį pašarą ar deepą naudoti, nes dauguma deda vanilę, koprą melasą ir t.t, o ar tai padeda... :shock: ar vis geriau naudoti kukurūzus ir žirnius ? :)
 #494116   Abras
 17 Lie 2013 08:26
Skirtyngi telkiniai skirtyngos zuvis, vienam telkinyje vienas pagardas skanesnis, kitam kitas belieka eksperimentuoti ir rasti tai ka jie megsta. Netgi skirtingais metais skirtingai jie maitinasi kiek as pastebejau :)
 #494128   rimantasm
 17 Lie 2013 08:55
Sveiki, aš paskutinius keletą metų, birželio-rugpjūčio mėnesį kaskart tikslingai važiuoju gaudyti lynų su plūdine. Per tą laiką, yra buvę keli kartai (galima ant rankos pirštų suskaičiuot), kad nebūtų užkibęs nors vienas mažesnis nei 700 g lynukas. paprastai vienas (dažnai ir daugiau) būna netoli 1 kg.

Pagrindiniai aspektai, kuriuos esu pastebėjęs:
1. Didesni kimba nuo pradedant švisti ryte iki kokios 6 val (kartais ilgiau, jei diena apsiniaukus)
2. Kibimai seka praktiškai žolėse (tokios ale kaip smilgos :) ), ~1,5 m gylyje, kai masalas ant dugno.
3. Bent jau tame prūde kur žvejoju, masalas tik mėšlinių sliekų kuokštas (yra tekę ir ant blyno bei kukurūzo pagauti, bet rečiau)
4. Nuo kranto kokie 4-5m atstumu (metama iš tolimesnės vietos, kad plūdė būtų iš karto už kranto žolių).
5. Vakare bent jau man paprastai kimba ženkliai mažesni nei švintant ryte
6. Jei kibimas aktyvus, jie maždaugs seka kas 20-30 min po žuvies ištraukimo.
7. Bent jau mano atveju, didesnių lynų kibimas labai atsargus ir jį lengva pražiopsoti, nes užjutęs masalą, gana greitai j palieka.

Buvo atveju, kai matydavai burbulus, ir lynų vaikščiojimą, bet kibimų nebūdavo. Pasižiūrėjau, kad dugnas gana žolėtas ir panašu kad mano sliekas pasislepdavo tarp ragalapių digne įvairių. teko prasigrėbti, šiek tiek smėliuko pabarstyti - situacija ženkliai pasitaiso.

Pašarą naudoju gana paprastą, traperis lynas/karosas. Įmaišau dar šiek tiek kukurūzo.
Tai tiek iš mano patyrimų :)
 #494160   Dorall
 17 Lie 2013 10:10
Pastebėjimai teisingi, galiu dar pridurti kad dažnai lynai kažkodėl geriau kimba kurioje nors vietoje nors kitos vienodos ar dar geresnės, tarsi jie jas labiau mėgsta...
Kimba ant sliekų, bet mano asmeninė didžiausia dabar jau problema tai, kad kažkodėl tai dauguma kibimų būna labai godus ir staigus,o dėl to žuvis įsiduria ir dažniausiai nustoja kibti.
Galvoju dabar kaip išvengti to staigaus griebimo, storesni sliekai, įlenkti kabliukai? :)
 #494168   rimantasm
 17 Lie 2013 10:31
Nu aš naudojų kokius 3-4 panašiai 3 numerio mėšlinius sliekus su paliktais nemažais nutįsusiais galais. Kabliuko smaigalys neatviras ir pats kabliukas gana laisvai guli ant dugno. Tokiu atveju dažniausiai plūdė pasineria jau kai kablys įsiurbtas, belieka tik laiku pastebėti ir pakirsti.
Godūs ir staigūs kibimai man pasitaiko iš mažesnių nei 500 g lynukų. Jie nesiterlioja :)
 #494189   jelcinas
 17 Lie 2013 12:11
Seriu su raudonu stambesniu pasaru dar idedu papildomai kukuruzu koncervuotu arba zirniu virtu ( kaip kolega ir sake pirktu is parduotuves ) :D As siais metais ant slieko neesu nei vieno lyno pagaves visi eina ant 4 muses lervu ir vieno kukuruzo su medum beje i pasara dar pilu melaso. Na man kazkaip pasiteisna ir serimas ir gaudymas be lyno niekada negristu , beje masala guldau ant dugno ;)
 #494230   Sokratas
 17 Lie 2013 13:47
jo jo, ir aš pritarčiau, kad tie staigųs ėmimai, yra mažiukų darbas.
Plūdė eina kaip kateris, atrodo kad tankas bus paėmęs, ištrauki tokį:
P1040617.JPG
P1040617.JPG (35.32 KiB) Peržiūrėta 7505 kartus(ų)
 #494641   Sokratas
 19 Lie 2013 07:39
rimtesniam lynui reik guldyti, manau, o tokie, kaip foto, ims ir kabantį :)

Nors esu skaitęs, kad gaudo ir taip: švinukas padėtas ant lelijos lapo, sliekiukas kabo...
 #494687   Jackal
 19 Lie 2013 10:52
rimantasm rašė: 2. Kibimai seka praktiškai žolėse (tokios ale kaip smilgos :) ), ~1,5 m gylyje, kai masalas ant dugno.
O kaip sekasi ištraukti iš žolių? Neįsipainioja į meldus?
 #494689   Sokratas
 19 Lie 2013 11:20
manau jis ne apie meldus rašo, o tokias ilgas žoles, minkštos jos

O žmonės kilograminius karšius lupa iš tikrų meldų ir nemato problemų . Bet anie sako: 0,5 mm valas ir jokių pavadėlių, ir jokių poroblemų :lol:
 #494691   Gedcka V
 19 Lie 2013 11:23
Pažįstami, patyrę lynininkai, juos ir begaudo storais valais, pagrindinis pas juos sakė mažiausiai 0,25mm. ir gaudo prie pat meldų arba, net pačiam meldyne. Ir sako, kad visai nesibaido. Na, o laimikiais jie nesiskundžia :roll:
 #494694   Sokratas
 19 Lie 2013 11:27
jo, esu matęs kaip diedas žvejoja kilograminius karosus, irgi tikruose melduose, tarpelį tarp jų: tik pamatė , plūdė sukrutėjo, kirtimas ir lupimas iš visų jėgų,karosas išlekia į orą, padaręs ratą būmt ant žemės :lol: Sako, nėra čia kada žaist...

Kiekvienam savo, kai sakant, na bet tokia žvejyba manęs, pvz, nelabai domina, nebent pasjuokt kaip per komediją...
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 38
  • VDS, VPS serveriai
  • Bronzinė žuvis
  • Žvejybos reikmenų parduotuvė