Su tais išnuomotais telkiniais irgi šiek tiek dviprasmiška situacija gaunasi. Iš vienos pusės Tavo mintys teisingos, iš kitos - nelabai yra nuomininkui motyvacijos stipriai aukotis vien dėl tų visuomeninių interesų. Vis tiek retas kuris imasi panašių darbų vien tik altruistinių idėjų vedamas. Visi daugiau ar mažiau siekia asmeninių interesų tenkinimo, o visuomeninis interesas tenkinamas tik tarp kitko, kaip priemonė gauti teisę tenkint asmeninius interesus...
Toks paprastas pavyzdelis. Tarkim esu ūkininkas, mano žemėje yra kokio hektaro dydžio durpynėlis, per jį teka bebaigiantis nunykt melioracijos griovys. Tarkim, kad būdamas aistringu žveju ir gyvendamas šalia to durpynėlio sumanau tokį planą - chuliganą: pasiruošus reikalingus dokumentus, padaryt juodžemio karjerą, iškast ir parduot pusantro metro durpių sluoksnį, sumokėt valstybei mokesčius už tai, pagilint iki norimo gylio susidariusį telkinį, sutvarkyt ir apželdint pakrantes ir pastačius užtvanką ant buvusio melioracijos griovio sukurt nemažą tvenkinį - vandens saugyklą, kurioje, ją įžuvinęs galėčiau laisvai žvejot, valtele irstytis, poilsiaut, maudytis, draugus, kaimynus pasikviest, ar šiaip kokį kaimo turizmą organizuot... Kaip manai, ar žinojimas, kad atlikęs visus tuos gigantiškus darbus būsi priverstas leist poilsiaut, žvejot, grybaut, uogaut, medžiot tavo sukurtoje ir puoselėjamoje aplinkoje vos ne kiekvienam to panorėjusiam, net ir įžūliam chuliganui, vandalui ar šiukšlintojui, padidina ar sumažina motyvacija apskritai kuo nors pradėt užsiimt...?
Man atrodo, kad gana dažnai pernelyg uolus visuomeninių interesų "saugojimas", sužlugdo labai gražias ir teisingas privačias iniciatyvas. Pavyzdys - "Merkio" klubas, galimai neteksiantis nuomos teisių į savo darbu ir lėšomis prikeltą upės ruožą...