Forumas apie mėgėjišką žvejybą

Draudžiama žvejoti : ŠAMUS [11.01-04.01]; masalui naudojant žuvelę* [01.01-04.20]; plačiažnyplius ir siauražnyplius VĖŽIUS [10.15-07.15]; be žvejo mėgėjo kortelių šias žuvis: lašišas, šlakius, sykus, upines nėges; upėse ir jų ruožuose išvardintuose taisyklių priede Nr. 1
Mėgėjiškos žūklės taisyklės, komentarai apie jas

#105448   Arunasbaze
 23 Kov 2009 21:08
jei kam įdomu pasiskaitykite apie šviesa tunelio gale, patį įstatymo projekta manau susirasite

Mėgėjiškos žūklės įstatymo pakeitimo įstatymo projektas Nr. XIP-45. (pateikimas)

Darbotvarkės popietinis klausimas (aplinkos apsaugos ministrą G. Kazlauską kviečiu į tribūną) – Mėgėjiškos žūklės įstatymo pakeitimo įstatymo projekto paketas. Gerbiamasis ministre, aš prašyčiau jus pateikti projektus Nr. XIP-45, Nr. XIP-46, Nr. XIP-47, Nr. XIP-48 vienu kartu. Gerbiamieji kolegos, kas norite klausti, prašom užduoti klausimus iš visų pateiktų projektų.
Prašom, ministre.
G. KAZLAUSKAS. Mėgėjiškos žūklės įstatymo pakeitimo įstatymo ir jį lydinčių įstatymų pakeitimo projektams buvo pritarta Vyriausybės 2008 m. lapkričio 12 d. posėdyje. Projektu siekiama sudaryti palankesnes sąlygas mėgėjų žvejybos plėtrai, supaprastinti vidaus vandenų žuvininkystės valdymą, teisę žvejoti suteikimo tvarką, pagerinti žuvų išteklių apsaugą, atkūrimą ir gausinimą.
Siekiant sudaryti palankesnes sąlygas mėgėjų žvejybos plėtrai numatyta, kad verslinė žvejyba vidaus vandenyse galėtų būti vykdoma tik privačiuose vandens telkiniuose, Kuršių mariose ir Nemuno žemupyje. Ežeruose, upėse ir tvenkiniuose galėtų būti vykdoma tik specializuota žuvų, kurių išteklių neišnaudoja žvejai mėgėjai, t. y. seliavų, ežerinių stintelių, pūgžlių ir upinių nėgių žvejyba. Vidaus vandenų žvejybos laivų perorientavimui į kitą, ne į žvejybą, veiklą yra skiriamas finansavimas iš Europos žuvininkystės fondo.
Siekiant supaprastinti teisės žvejoti suteikimo tvarką, projekte numatyta, kad visose valstybinėse ir privačiuose vandens telkiniuose, išskyrus privačius tvenkinius, vienu mėgėjų žvejybos įrankiu nemokamai galėtų žvejoti visi gyventojai, o neįgalieji, pensininkai ir vaikai galėtų žvejoti nemokamai ir visų Mėgėjų žvejybos taisyklėse nustatytų žūklės įrankių kiekiu.
Skatinant visuomenę aktyviau dalyvauti saugant ir atkuriant žuvų išteklius, numatyta, kad lėšos už teisę žvejoti daugiau kaip vienu įrankiu ar limituotai žvejybai būtų surenkamos į Aplinkos apsaugos rėmimo programą. Taigi žvejai įgytų galimybę matyti, kiek lėšų surinkta iš žvejų mėgėjų, teikti pasiūlymus dėl naudojimo ir gauti ataskaitas, kas už jas padaryta mėgėjų žvejybos plėtrai. Šiuo metu šitos lėšos keliauja tiesiai į biudžetą, ir tokios galimybės žvejai mėgėjai neturi.
Atsižvelgiant į tai, kad iki šiol buvusi vandens telkinių nuoma žvejybai ir leidimai naudoti žūklės plotus neturėjo žymios teigiamos įtakos mėgėjų žvejybos plėtrai, projekte numatyta, kad leidimai naudoti žūklės plotą nebus išduodami, o jau išduoti galios iki leidime naudoti žūklės plotą nustatytos datos. Šiuo metu viena pagrindinių brakonieriavimo ir žuvų išteklių mažėjimo priežasčių yra nekontroliuojama prekyba žvejybiniais tinklais. Projekte numatyta suteikti teisę Aplinkos ministerijai žuvų išteklių apsaugos tikslais, apriboti prekybą tinkliniais žvejybos įrankiais.
Taip pat projekte numatyta uždrausti prekiauti mėgėjų žvejybos būdu sugautomis žuvimis. Projekto nuostatos sumažins žuvininkystės sektoriaus valdymo išlaidas ir turės teigiamą įtaką žuvų ištekliams.
PIRMININKĖ. Dėkoju, ministre, jūsų nori klausti gana daug Seimo narių – net penki. Pirmasis klausia V. Galvonas.
V. GALVONAS (TTF). Labai ačiū. Kaip supratau, ministras tuos klausimus sujungė, tai aš galbūt irgi pabandysiu kaip nors sujungti, tik ilgiau klausiu. Tai yra sveikintinas dalykas, kad yra teikiamas toks įstatymas. Bet prisiminęs Vyriausybės pirmąsias dienas, kai Vyriausybė kaltino, kad ji paveldėjo labai blogą paveldą iš praėjusios Vyriausybės, norėčiau paklausti kaip ir perspėjantį klausimą. Juk šis įstatymas yra parengtas praeitos Vyriausybės. Tada ministru buvo ponas A. Paulauskas, pasirašė, kaip matau, A. Butkevičius. Aišku, nei vienas, nei kitas su žuvininkyste ar žvejyba neturi reikalų. Kai aš praeitoje kadencijoje buvau Jūrinių ir žuvininkystės reikalų komisijoje, tai mes tą klausimą labai daug nagrinėjome.
Pagal Europos Sąjungos tam tikrus reikalavimus yra daug klausimų neatitikimo ir dėl mėgėjiškos… Aš, kaip opozicijos atstovas, netgi rankomis pločiau, kad kuo blogiau bus dabartinei Vyriausybei, tuo geriau. Bet iš tikrųjų yra daug problemų, kurie palies kiekvieną žmogų. Aš trumpinu, nes vis tiek reikės didelės diskusijos, galbūt asmeniškai paklausiu. Ar jūs nematote, nes aš čia turiu Europos Komisijos generalinio jūrinių ir žuvininkystės reikalų direktoriaus atsakymą į mūsų paklausimą, kuris skamba taip: „Atsakingos Lietuvos institucijos turėtų kartu rasti subalansuotą sprendimą, kuris tenkintų tiek profesionalius žvejus, tiek žvejus mėgėjus. Minėtas Lietuvos Vyriausybės siūlymas darytų įtaką 2007 m. gruodžio 17 d. Europos Komisijos patvirtinto Lietuvos žuvininkystės sektoriaus 2007–2013 metų veiksmų programos tikslams bei joje numatytų priemonių įgyvendinimui. Be to, kaip numato Tarybos reglamento (EB, skaičius yra) Europos žuvininkystės fondo 65 straipsnis, norint pakeisti šią veiksmų programą, būtinas jos priežiūros komiteto bei Europos Komisijos pritarimas.“
Iš to išeina, kad pritarimo kol kas nėra. Be to, Žemės ūkio ministerijoje nebuvo svarstytas šis klausimas, nes nebuvo suderintos visuomeninės institucijos. Ar jūs nemanote, kad vertėtų grąžinti šitą klausimą jūsų Vyriausybei iš naujo peržiūrėti ir parengti, tada būti šimtu procentų įsitikinusiems, kad jis yra labai geras.
G. KAZLAUSKAS. Aš tikrai nemanau, kad šį įstatymą reikėtų grąžinti, kartu sakau, kad tikrai taip – tai buvo pateikta praeitos Vyriausybės. Jeigu būtų įdomi jums mano asmeninė nuomonė, tai žinau, kad Seimui yra pateikta taip pat Mėgėjiškos žūklės plėtros tarybos nuomonė dėl šio įstatymo, kuri, mano požiūriu, atsako į klausimus, kuriuos aš palaikyčiau taip pat. Manau, svarstant komitetuose patikslinimai arba atsisakymai kažkurių punktų gali būti išspręsta, to visiškai pakaktų ir nevertėtų, ko gero, grąžinti svarstyti Vyriausybei.
PIRMININKĖ. Dėkoju, ministre. Klausia B. Pauža.
B. PAUŽA (LSDPF). Ačiū. Gerbiamasis ministre, mano klausimas būtų panašus į prieš tai užduotą. Aš noriu paklausti. Aiškinamajame rašte jūs rašote, kad būtų galima perorientuoti į kitą verslą tuos žvejus, kurie šiandien neturės galimybių žvejoti, ypač Kuršių mariose. Mano klausimas, ar nebūtų tikslinga pirmiausia sukurti pasitraukimo sąlygas iš žvejybos verslo, nes ypač Kuršmarių žvejai neturi kito pragyvenimo šaltinio, tik turi šitą šaltinį. Ten yra apie 180 šeimų, kurios iš to gyvena. Man atrodo, būtų logiška pirma sukurti pasitraukimo galimybes ir tada priimti tokį įstatymą. Šitas įstatymas net nebuvo derintas su Žemės ūkio ministerija, kuri nustato pasitraukimo reglamentus, kitaip sakant, finansavimo sąlygas pasitraukiant iš to verslo. Man atrodo, būtų logiškiau pirma padaryti vieną veiksmą, o po to stumti tuos žmones, o nedaryti atvirkščiai. Ačiū.
G. KAZLAUSKAS. Kiek man yra žinoma, šiuo metu yra skirtos lėšos iš Europos žuvininkystės fondo, t. y. 10 mln. Lt, kurios kaip tik ir numatytos pasitraukimo atveju. Už šias lėšas iš žvejybos verslo Kuršių mariose pasitrauks iki 18 įmonių.
PIRMININKĖ. Dėkui. Klausia E. Pupinis.
E. PUPINIS (TS-LKDF). Ačiū. Gerbiamasis ministre, įstatymo 6 straipsnyje yra numatyta, kad fiziniai asmenys gali žvejoti bet kur, bet kuriame ežere. Yra mažųjų ežerų, kurie faktiškai yra privačiose rankose, įeina į žemės teritoriją ir yra kaip grąžintina nuosavybė. Ar nemanote (aš pateikiau ir pataisą), kad čia turėtų turėti tam tikrą įtaką ir to ežero savininkas, kuris užsiima veisimu? Galbūt ir jis turėtų duoti kažkokį sutikimą, ir kontroliuoti žvejybos procesus? Ačiū.
G. KAZLAUSKAS. Mano minėtu tarybos pasiūlymu yra numatyta tokia galimybė, kad galbūt nevertėtų visiems leisti su vienu įrankiu žvejoti. Aš puikiai įsivaizduoju, kas atsitiks, taip pat ir privačiuose ežeruose, kai dauguma žvejų žvejoja vienu žvejybos įrankiu. Tai galėtų būti problema, nors atlikti tyrimai… į žuvų veisimo arba pretendavimo į laukinių žuvų išteklius… privačių asmenų kol kas neturi pagrindo, nes tikrai laukinių žuvų yra daug daugiau negu įveisiamų.
PIRMININKĖ. Dėkoju, ministre, jūs atsakėte į visus klausimus. Dabar galite šiek tiek pailsėti, nes turėsite pristatyti dar vieną įstatymo projektą. Dabar prašyčiau kalbėti dėl visų pateiktų įstatymų projektų paketo – Mėgėjiškos žūklės įstatymo ir visų lydinčiųjų. Vienas už, vienas prieš. Prieš – B. Pauža. Prašau.
B. PAUŽA (LSDPF). Labai ačiū. Aš norėčiau paprieštarauti ir štai dėl ko. Šiame įstatyme nieko nepasakyta apie vandens telkinius, kuriuos Lietuva naudoja kartu su kitomis besiribojančiomis su Lietuva valstybėmis. Tai tokie ežerai kaip Drūkšiai, Vištytis ir kiti. Tokiuose vandens telkiniuose kitos valstybės vykdo ne tik mėgėjišką, bet ir verslinę žvejybą. Todėl, manyčiau, netikslinga drausti Lietuvos žvejams užsiimti versline žvejyba šiuose telkiniuose.
Taip pat yra ir kitų motyvų. Net ir Vilniaus universiteto Ekologijos instituto mokslininkai taip pat yra už tai, kad tie žuvų ištekliai turėtų būti naudojami atsižvelgiant į jų būklę, žuvų bendrijų struktūrą ir gausą. Jeigu mes vienašališkai priimsime šį nepopuliarų sprendimą, man atrodo, tik pakenksime bendrai ekologinei sistemai tuose vandens telkiniuose. Yra labai svarbios ne tik ekonominės, bet ir kitos priemonės. Aš siūlyčiau nepritarti šiam įstatymo projektui ir grąžinti jį tobulinti, ir tada pateikti iš naujo. Ačiū.
PIRMININKĖ. Dėkoju už nuomonę. Už nori kalbėti K. Kuzminskas.
K. KUZMINSKAS (TS-LKDF). Gerbiamieji Seimo nariai, noriu pasisakyti už tai, kad šiandien būtų pritarta šių įstatymų projektų pateikimui, nes tikrai reikia reglamentuoti visą žvejybos tvarką Lietuvoje. Iki šiol tiek privačiuose, tiek valstybiniuose vandenyse nebuvo tos tvarkos, ypač būdavo sunkumų išduodant leidimus. Tie žmonės, kurie nori praleisti laisvalaikį šeštadienį, sekmadienį, švenčių metų, nežino, kur gauti leidimą ir visa kita.
Taip pat pritariu dėl pramoninės žvejybos apribojimo uždraudimo Kauno mariose. Aš konkrečiai kalbu kaip Kauno gyventojas, išklausęs Kauno žvejų nuomonę šiuo klausimu. Tikrai šiuo metu Kauno mariose žuvų ištekliai gerokai sumažėjo, traukia tinklais, kas nori, kiek nori tų tinklų pristatyta. Mes negalime iki galo kontroliuoti… gamtos apsaugos darbuotojai dėl tinklų statymo… be to, yra problema, ir manome, kad Kauno marias būtų galima išgelbėti nuo žydėjimo, nes šiuo metu planktonas, t. y. dumbliai, kurie žydi vasara Kauno mariose, skleidžia dvoką, žmonės negali maudytis paplūdimiuose. Jeigu mes uždrausime pramoninę žvejybą ir atitinkamam laikotarpiui įleisime žolėdžių žuvų, pavyzdžiui, plačiakakčių karpių, tai tikrai bus nauda. Ir žuvys turės kuo maitintis, ir paskaičiuota, kad per penkerius metus vandens žydėjimas Kauno mariose liautųsi. Todėl pritariu šio įstatymo projekto teikimui, manau, svarstymo metu patobulinsim. Ačiū.
PIRMININKĖ. Dėkoju. Gerbiamieji kolegos, pasiruošiam balsuoti po pateikimo visam įstatymų paketui. Kas už tai, kad pritartume po pateikimo įstatymų projektams Nr. XIP-45, Nr. XIP-46, Nr. XIP-47 ir Nr. XIP-48, balsuoja už, kas turi kitą nuomonę, balsuoja prieš arba susilaikote.
Balsavo 56 Seimo nariai. Už – 42, prieš – 4, susilaikė 10. Po pateikimo visiems minėtiems įstatymų projektams pritarta.

#105452   hamis
 23 Kov 2009 21:19
tai dbr kai paskelbs valstybes zinosiu jau bus galima su viena meskere zvejoti be leidimo? viskas skamba labai graziai isskyrus, "kad verslinė žvejyba vidaus vandenyse galėtų būti vykdoma tik privačiuose vandens telkiniuose, Kuršių mariose ir Nemuno žemupyje" :evil:

#105453   Airis
 23 Kov 2009 21:22
kuinia su ta viena meskere, butumem ir apsimokeje, kad tik matytum , kur tuos pinigus deda.

#105454   hamis
 23 Kov 2009 21:27
del meskeres taip. bet pvz kas zvjoja du tris kartus per metus tai jiems labai gerai. bet kadangi esam lietuviai tai dbr atvaziuos zvejoti 2 pacanai ir 2 panos, tai pacanai zvejos su 4 meskerem. na kombinacijos ivairios imanomos :grin: kad cia zemupi dros tai nieko gero nematau.

#105456   Vitolis
 23 Kov 2009 21:34
hamis rašė:del meskeres taip. bet pvz kas zvjoja du tris kartus per metus tai jiems labai gerai. bet kadangi esam lietuviai tai dbr atvaziuos zvejoti 2 pacanai ir 2 panos, tai pacanai zvejos su 4 meskerem. na kombinacijos ivairios imanomos :grin: kad cia zemupi dros tai nieko gero nematau.
Hami, koki cia parasha dabar susmislyjai? Ko tu ten jieshkai ir nerandi :grin: ? kurgi - nagi - vagina :grin: :-D

#105457   hamis
 23 Kov 2009 21:37
nea :-D kur gi? na gi! va gi! na? :lol:

#105467   Arunasbaze
 23 Kov 2009 22:07
Nu viena meskere ar ne viena,bet va sita vieta man patinka:
Atsižvelgiant į tai, kad iki šiol buvusi vandens telkinių nuoma žvejybai ir leidimai naudoti žūklės plotus neturėjo žymios teigiamos įtakos mėgėjų žvejybos plėtrai, projekte numatyta, kad leidimai naudoti žūklės plotą nebus išduodami, o jau išduoti galios iki leidime naudoti žūklės plotą nustatytos datos.
O tai prisigalvoja visokie jurbarkai,kaunai savo leidimu Nemune ir Nevezyje. :grin: :-D

#105470   savas
 23 Kov 2009 22:13
Iseitu, kad dabar uz 70 m nuo danges gyvendamas , nebesitampysiu dvieju popieru , bo Dange - upe su atskira kategorija, ne kiekviens pacuks atvaziaves be atskiro leidimo meskeriot gal.

#105472   hamis
 23 Kov 2009 22:19
tai cia aplamai bus vienas leidimas visai lietuvai, kur neprivatus telkiniai?
galetu dar leidimus padaryti kaip teises issilaikai zukles egzus ir gauni zvejybos teises desimciai metu :-D

#105493   sonca
 23 Kov 2009 23:26
Per projekto svarstymą vienas seimo narys pateikė pasiūlymą išbraukti tą vieną meškerę nemokamai ir padaryti visiem vienodai mokama :idea: Įdomu pritars šitai pataisai ar ne :?:

#105525   Mike
 24 Kov 2009 09:10
Tikėkimės pritars. Kiek žinau tam tikros žmonių grupės šiuo klausimu aktyviai dirba. Šiaip žvejų klubai ir panašios orgaizacijos prieš tokią normą. Susidaro tam tikra diskriminacija. Spiningautojai ir muselininkai gauna faktinę teisę žvejoti be leidimo, o štai dugninės mėgėjas, kuris paprastai gaudo daugiau nei viena meškere, jau turi įsigyti leidimą. Suprantu, kad tas dugninės mėgėjas gali gaudyti viena meškere ir niekas prie jo nesikabins, bet įstatymai turėtų būti priimami atsižvelgiant ir į nusistovėjusius visuomeninius santykius, t.y. žmonių įpročius.
Na o Hamiui patarčiau neskubėti su gaudymu be leidimo. Yra numatyta, kad vandens telkinių nuomininkams sutartys nebus nutrauktos, išnuomotų vandenų terminas pats turės pasibaigti. Manyčiau, kad kai kurie pasibaigs oi negreit, taip kad dar kelis metus reikės ir nuomininko leidimo.

#105528   hamis
 24 Kov 2009 09:14
ne taip supratai ka parasiau. as klausiau, ar bus galima zvejoti su vienu leidimu visur kur neprivatus vandens telkiniai.

#105537   Mike
 24 Kov 2009 09:25
Sorry tada :)

#105823   fastas
 25 Kov 2009 10:46
atsakykite man prasau i viena klausima,,ka reiskia toks terminas kaip'' leidimai naudoti zukles plota nebus isduodami'' ar tai reiskia kad , valstybiniai ezerai nebus nuomuojami megejiskai zuklei ir bus priziurimi ne nuomininko o GA?

#105825   hamis
 25 Kov 2009 10:48
as tai galvojau, kad nebus nuomojami versliniai zuklei :?

#105826   fastas
 25 Kov 2009 10:51
tai kas gali pacituoti ka reiskia ''leidimas naudoti zukles plota''

#105827   sonca
 25 Kov 2009 10:55
Ežero išsinuomojimas mano galva :?: gavęs leidimą naudoti žūklės plotą iš mėgėjų gali rinkti pinigus kaip, kad valstybė renka už leidimus :roll:

#105830   fastas
 25 Kov 2009 11:10
sonca rašė:Ežero išsinuomojimas mano galva :?: gavęs leidimą naudoti žūklės plotą iš mėgėjų gali rinkti pinigus kaip, kad valstybė renka už leidimus :roll:
Atsižvelgiant į tai, kad iki šiol buvusi vandens telkinių nuoma žvejybai ir leidimai naudoti žūklės plotus neturėjo žymios teigiamos įtakos mėgėjų žvejybos plėtrai, projekte numatyta, kad leidimai naudoti žūklės plotą nebus išduodami, o jau išduoti galios iki leidime naudoti žūklės plotą nustatytos datos.[tai kaip sita istrauka is mineto istatymo projekto reiketu suprasti?] :donknow'

#105832   hamis
 25 Kov 2009 11:23
tai tai iseina, kad daugiau nebenuomos telkiniu ir nauju leidimu zuklei nebeisduos. o kas turit susipirke leidimus juose zvejoti tai galesit tai sekmningai daryti kol baigsis jusu leidimo galiojimo laikas.

#105833   fastas
 25 Kov 2009 11:26
hamis rašė:tai tai iseina, kad daugiau nebenuomos telkiniu ir nauju leidimu zuklei nebeisduos. o kas turit susipirke leidimus juose zvejoti tai galesit tai sekmningai daryti kol baigsis jusu leidimo galiojimo laikas.
na tai cia kalbi apie versline ar megejiska? :donknow'

#105836   hamis
 25 Kov 2009 11:33
as tai suprantu, kad apie megejiska kai kuriuose tai telkiniuose.
arba, kad kas buvo issinuomave ezera ir pardavinedavo leidimus zuklei, tai pasibaigus nuomai ji nebebus pratesta.
kazkaip neaiskiai ten uzsukta viskas.

#105837   fastas
 25 Kov 2009 11:35
cia tai jau taip,,turbut ir pats gerbiamas Kazlauskas nesupranta iki galo sio istatymo esmes :roll:

#105843   ramkis
 25 Kov 2009 11:47
Kas cia neaisku, laidimas naudoti zukles plota yra tas pats kas ir nuoma. Tai kai pasibaigs sutartys leidimo(nuomos) nebeprates. Tai liecia butent megejiska zukle, o kas liecia versline tai jos isvis nebeliks vidaus vandenyse, isskyrus Kursiu marias ir Nemuno zemupi lygtais.

#105847   fastas
 25 Kov 2009 11:58
ramkis rašė:Kas cia neaisku, laidimas naudoti zukles plota yra tas pats kas ir nuoma. Tai kai pasibaigs sutartys leidimo(nuomos) nebeprates. Tai liecia butent megejiska zukle, o kas liecia versline tai jos isvis nebeliks vidaus vandenyse, isskyrus Kursiu marias ir Nemuno zemupi lygtais.
.labai aciu uz atsakyma butent tai ir tikejausi isgirsti :) tikekimes kad taip ir bus , zinoma ne visu nuomones sutampa, bet mano manymu ezero nuoma uz kapeikas megejiskai zuklei , tai tikrai nera patriotizmo apraiska o paprasciausia apgaule turint tiksla nustekenti ezerus visiskai, nors jie ir taip jau negali pasigirti zuvu gausa,[bet cia tik mano nuomone]

#105848   LAURUX
 25 Kov 2009 12:00
o kokiu budu pugzlius gaudys vidaus vandenyse :shock: :roll:

#105850   hamis
 25 Kov 2009 12:05
o kam juos gaudyt? :grin: zemiau yra tema: "pagavai - paleisk" :-D

#105851   fastas
 25 Kov 2009 12:05
LAURUX rašė:o kokiu budu pugzlius gaudys vidaus vandenyse :shock: :roll:
liks be zuvienes,o is pugzliu ji tikrai skani

#105854   LAURUX
 25 Kov 2009 12:15
ten tam straipsnely rasoma, kad versline zvejyba bus galima vidaus vandenyse gaudant pugzlius, neges, seliavas ir t.t :roll: tai man ir pasistojo klausimas, kaip jie tuos pugzlius gaudys :?: ;-)

#105856   hamis
 25 Kov 2009 12:18
as nelabai suprantu kokia nauda verslininkams is pugzlio :? tipo koki sultini darys "knor-pugzlys" :-D

#105859   LAURUX
 25 Kov 2009 12:22
pastatys tinkla pugzliams ir tuo paciu dar karsiu, lydeku ir t.t. priples :roll:
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 142
  • VDS, VPS serveriai
  • Bronzinė žuvis
  • Žvejybos reikmenų parduotuvė