O kur tu matai mano parašyta posta,kad gruzija uzpuole Rusija? Tamsta reikia dometis istorija..
Pietų Osetija 1992-aisiais pasitelkė Pabaltijo valstybių – Estijos, Latvijos ir Lietuvos – patirtį, pasinaudojo tautų apsisprendimo teise, paskelbė referendumą ir atsiskyrė nuo Gruzijos. Už neprikalusomybę nuo Gruzijos pietų osetinai dar kartą vieningai balsavo 2006 metais. Tačiau Gruzijos valdžia naujos šalies nepripažino ir nepripažįsta.
Prieš penkerius metus – 2008 metų rugpjūčio 8 dieną Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis, kuriam tapti Gruzijos prezidentu padėjo Vašingtono suplanuota „Rožinė revoliucija“, pradėjo karinę invaziją į atsiskyrusią nuo Gruzijos Pietų Osetiją ir Abchaziją. Gruzijos karinė ataka nužudė Rusijos taikdarius ir daugelį Pietų Osetijos gyventojų.
Vašingtonas dar nuo 2002 metų pradėjo Gruzijos karinių pajėgų apginklavimą ir instruktavimą, bei pravedė bendrus karinius apmokymus su Gruzija. 2008 metų kovo ir balandžio mėnesį JAV įvykdė bendras karines pratybas su Gruzija. Vašingtonas energingai siekė ir iki šiol siekia, kad turėtų Gruzija pripažinta NATO nare.
Daugelio politikos analitikų nuomone, Saakašvilis sulaužė taikos susitarimą, pradėjo agresiją prieš Pietų Osetiją, užpuolė Rusijos taikdarius, prieš tai pasitaręs su savo rėmėjais Vašingtone.
Saakašvilio bandymas susigrąžinti atsiskyrusias teritorijas buvo gera proga Vašingtonui išbandyti Rusiją. Vašingtonas įžvelgė Gruzijos atakas kaip būdą sužlugdyti Rusijos vyriausybės darbą ir kaip būdą išbandyti Rusijos vyriausybės ir Rusijos karinių pajėgų atsaką karo atveju.
Jei Rusija nebūtų davusi karinio atsako prieš Gruzijos invaziją, Rusijos vyriausybė būtų apkaltinta nesugebėjimu apsaugoti savo interesų ir gyvybių žmonių, kuriuos Rusija laikė savo piliečiais.
Jei Rusija būtų davusi karinį atsaką, Rusija galėjo būti pasmerkta, kaip tai ir padarė JAV prezidentas G. Bushas sakydamas, kad “Rusija kaip chuliganas įsiveržė į demokratinę Gruziją”, kurios prezidentas Saakašvilis yra Vašingtono statytinis.
Vašingtonui tai buvo ypatinga galimybė stebėti Rusijos karinę taktiką ir karinių operacijų pajėgumus.
Čia derėtų prisiminti ir mūsų politikos apžvalgininko Kęstučio Girniaus samprotavimus, esą šioje situacijoje labiausiai kaltas dabartinis Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis. Ar tikrai teisūs tie, kurie mano taip, kaip mano K.Girnius??