Forumas apie mėgėjišką žvejybą

Draudžiama žvejoti : ŠAMUS [11.01-04.01]; masalui naudojant žuvelę* [01.01-04.20]; plačiažnyplius ir siauražnyplius VĖŽIUS [10.15-07.15]; be žvejo mėgėjo kortelių šias žuvis: lašišas, šlakius, sykus, upines nėges; upėse ir jų ruožuose išvardintuose taisyklių priede Nr. 1
Kt. patiekalai ne iš žuvies, firminiai receptai, gaminimo paslaptys, naudingi patarimai
 #148626   Wytux
 27 Spa 2009 22:39
Sveiki, noreciau pasidalinti vieno gerimo receptu. Manau turetu praversti saltuoju metu laiku.

Airiska arbata
Na originalus sios arbatos receptas butu toks: I stikline pripilama karsto vandens ir palaukiama, kol stikline susila. Vanduo ispilamas, dedama saukstelis rudojo cukraus, grizinelis citrinos su ismeigtais 4 gvazdikeliais ir uzpilama katik uzvirusiu vandeniu, ismaisoma, kad cukrus istirptu ir ipilame 'cerkute' viskio (Airisko). Gerti kuo karstesne! ;uolrait

Si arbata tiesiog nepamainoma kai gzyti vakare susales- man daug kartu padejo kaip 'antigripinas' :-:help!

Lietuvoje as si receptuka siek tiek pakeiciau- dedu paprasta cukru vietoje rudo- jokio skirtumo, o vietoje Airisko viskio man labiausia tinka Lietuviskas "Krupnikas". Ipylus"Krupniko" as geriu nemaises, gaunasi 'sluoksniuotas' skonis kuri laika- kartais daugiau 'Krupniko' jauciasi, kartais maziau-bent man tai patinka. Galima paeksperimentuoti ir su kitais 'spalvotais' stipriais gerimais. Gal kazka atrasit savo. Tik nepadauginkit! :)

 #150633   Skumbrotas
 06 Lap 2009 09:47
Donis rašė:Gal kas turite koki nebloga patikrinta receptuka,kaip pasidaryti namine gira? :roll:
Maximoj parduodami pakeliuose sausi ruošiniai girai. Užpili ant 10ltr šilto vandens, dadedi kelias stiklines cukraus, saują razinkų, palaikai parą ir turi pačią tikriausią naminę girą :!: Sudėtyje nėra jokių E, tik mielės ir duonos trupiniai :!: Kainuoja kažkur apie 5 lt.
P.S. yra 2 rūšys - pagal lietuviško giros receptūrą ir pagal suomiškos. Suomiškoji gavno, nesumaišyk :!:

 #150657   linkaz
 06 Lap 2009 10:44
Skumbrotas rašė:
Donis rašė:Gal kas turite koki nebloga patikrinta receptuka,kaip pasidaryti namine gira? :roll:
Maximoj parduodami pakeliuose sausi ruošiniai girai. Užpili ant 10ltr šilto vandens, dadedi kelias stiklines cukraus, saują razinkų, palaikai parą ir turi pačią tikriausią naminę girą :!: Sudėtyje nėra jokių E, tik mielės ir duonos trupiniai :!: Kainuoja kažkur apie 5 lt.
P.S. yra 2 rūšys - pagal lietuviško giros receptūrą ir pagal suomiškos. Suomiškoji gavno, nesumaišyk :!:
Dar ,jei yra namuose rugines duonos dziuvesiu, tai juos galima truputi apskrudint orkaitej(kad pagelstu), kilograma ju vakare uzpilt 10 l.verdancio vandens, palaikyt per nakti, nukost ryte , idet ,kaip rase Skumbrotas, pora ar daugiau stikliniu cukraus ir 20g paprastu kepimo mieliu, ismaisytu su sauksteliu cukraus.Skystis turi but stiprokai saldus (dali saldumo "suvalgys" veliau mieles) Viska ismaisius, laikyt siltai, kol truputi irugs ir taps skani-pats pajusi.Vis nugraibyt putas. O irugus, mazdaug po + - 12val. (kai jau jusis angliarugste, bet dar bus gan per saldi ) - supilt i butelius, i kiekviena idedant po 1-2 razinas..-ir i saldytuva.Atidarant smarkiai putoja! Dar verdanti vandeni galima "patobulint" metu lapais ar dziovintais obuoliais...
Darbo daugiau, bet galima sunaudot likucius, ir gira skani gaunas, be jokiu beveik laipsniu (pedsaku alkoholio gal ir yra, bet ne alkoholinis tai gerimas) Skanaus :-D

 #150666   linkaz
 06 Lap 2009 10:57
Tai :gutgut , pabandysiu ir as, nes suomiska (ar kita kokia) buvau nusipirkes, kai pamaciau pakelio turini net nebandziau gaminti, aisku kad ne kas ten buvo...Butinai pameginsiu Tavo, Skumbrotai, rekomenduojama, nes gira tikrai geriau uz ikyrejusius ir tiuninguotus :-D prekybcentriu geralus...
 #286960   Vitolis
 06 Bir 2011 13:45
Tadass:
Receptas duonos girai
Nusiperki duonos kepala (geriausiai kur jau nukainuota buna - apdziuvus tokia biski ), tada yra du varijantai - arba naturaliai dziovini ant palanges (keleta dienu), arba kisi i orkaite ir ijungi kaitinima su ventiliatoriumi bei palieki siek tiek pravertas dureles, kad dregme iseitu (isdziuna per gera val ir paskrunda biski). Esme - imi sudziuvusia duona ir uzpili verdanciu vandeniu (apie 5-7 ltr.) Palieki min 1 val, max - kol atves savaime vanduo. Tada nupili i kita inda visa ta vandenuka, duona ismeti. Dapilu vandens, kad butu 10-12 ltr. ( Dar is geros saujos kmynu isverdu 1-2 ltr arbatos ir supilu i ta pati inda). Tai va i ta 10-12 ltr. skystymelio dedu apie 800 gr cukraus ir apie 30 gr mieliu (mieles naudoju tikras (ne sausas), pries supilant jas reikia uzpilti saukstu cukraus, kad "istirptu") SVARBU - nedeti mieliu jei skystymelis yra karstesnis nei 40 laipsniu, nes mieles zus ir gira neisrugs. Viska ismaisai, kol istirpsta cukrus ir palieku pusdieniui rugti. Po to supilstau i tara, kuri uzsidaro sandariai (plastikiniai buteliai nuo mineralinio pvz), imetu po kelias razinas ir dedu i saldytuva, kad naturaliai uzsigazuotu. Tai uzima dar pusdieni, nors is principo gali gerti ir neuzsigazavusia.

Gal cia sudetingai kam nors pasirodys, bet pabandzius pora kartu viskas eina kaip is pypkes Pas mane vasara pastoviai yra giros, nes atsigaivint norisi, o alaus gi negersi nuo pat ryto

P.S. savikaina iseina apie 50 cnt uz litra, bet tokios nenusipirksi, nei is pakeliu pasidarysi
 #290325   RamaZ
 22 Bir 2011 15:58
Aišku dabar jau "šaukštai po pietų", bet bandžiau sulą daryti taip (kitais metais bus galima paragaut):
beržo, klevo...
- supilame į "litrinius butelius",
- vienam litrui 2-3 arbatiniai šaukšteliai cukraus ir kelios (5-7) razinos(džiovintos),
- uždarome ir paliekame kokiem 2-3 mėnesiams rūsyje,
- imame, atsikemšame, ragaujame ;-)
 #571637   Skumbrotas
 01 Bir 2014 18:47
Po baliukų, vakarėlių ar tai žvejybų padauginus degvynio ant rytojaus turėtų padėti šitas gėrimas:
imam po saujelę kalendros žolės, krapų, cibulaiškių, baziliko ir/ar dar kokių žalumynų iš daržo ar šaldytuvo, išsispaudžiam vienos citrinos sultis, dedam į blender, užpilam stikline vytauto ir stikline paprasto vandens, įdedam pora trejetą šaukštų grynos pomidorų pastos, šaukštelį adžikos arba maltų čili (negalintiems aštriai tiks ir šaukštelis juodųjų pipirų), viską sublenderiuojam ir geriam po truputį. Po poros puodelių vėl sugrįžta gyvenimo spalvos :grin:
 #583221   Skumbrotas
 04 Rgp 2014 14:18
Esant tokiems karščiams visiems iškyla problema kuo atsigaivint, bo vandens plumpint galima be saiko, nelabai padeda.
Superinis dalykas yra toks gėrimas Airanas. Tik neverta pirkt to gatavo buteliukuose - brangu ir konservantų prifarširuota belekiek :/nek
Galima pasigamint labia paprastai ir palygintus pigiai - perkam štai tokio turkiško 10proc jogurto http://www.lindahls.lt/produktai/ekolog ... urtas.aspx , jo yra RIMI, ir maišom per pusę (1:1) su Vytauto ar Birutės mineraliniu vandeniu, geriausiai mikseryje (ingridijientai turi būti atvėsinti) - ir išsyk geriame. Skanaus :!:
 #583265   Agis
 04 Rgp 2014 18:23
Nu blyn ir kokteiliai pas Tave :shock: :-D Kiba ir vidurius pakeitė į metalinius:lol: Nuo vieno klynas užsidegtų, o nuo kito tai aikštyelės ribas žymėti galėtum :lol:
 #583277   Vegys
 04 Rgp 2014 19:42
Agi, ką turėjai omenyje ?

Airanas man super gėrimas - tik brangokas. Kalbu būtent apie tą, kur parduotuvėse yra (ar tik ne estų gamybos ?). Kiti pirkti airanai be gazo - nepatiko.

Paveikslėlis

Vytautas - arba jis, arba vandenukas iš krano (gręžinio).

Skumbrotas, dėkui už receptą. Buvo žinomas, ale nesiryžau bandyt. Būtinai išbandysiu.
 #583299   Skumbrotas
 04 Rgp 2014 21:52
Tik Vytatutas, nes airanas turi būti gazuotas (arba natūraliai suraugintas jei originaliai dayt :) )
Agi, pabandyk pirma, paskui jau aištelės ribas žymėk :-D Būtinai išlaikyt santykį 1:1 ir būtinai tas turkiškas jogurtas turi būti 10proc riebumo :!: Bandžiau pigesnį mažesnio riebumo naudot kad sutaupyt, bandžiau daugiau vandens pilt irgi kad sutaupyt - apiem atvejais gavosi š.... :/nek Dar galima saikingai įdėt mėgstamų prieskoninių žolelių jei ką :neutral:
 #583303   krioklis
 04 Rgp 2014 22:37
Neburkit, atsigaut pades mineralinis be angliarukstes arba karsta arbata!
 #583305   sonca
 04 Rgp 2014 22:47
Man paprasto mineralinio vandens užtenka, žinoma skaniausia Vytautas :)
 #585337   TheStyl
 20 Rgp 2014 19:45
Saltinio vanduo geriausias :) zinau vieta kur vilniaus raj misku uredija padare latakus ir galima prisipilti saltinio vandens. Kaip rasoma kad vienas is mineralingiausiu saltiniu, skanu ir atsigaivini :) O is tikruju darbe turiu kamera kur ledus deda, tai susisaldziau berzu sula, tai buvo THE best geralas karciausiomis dienomis
 #585379   Skumbrotas
 20 Rgp 2014 22:46
Čia receptų tema, o ne filosofavimų apie tai kam ko užtenka ar kur kas ko įsipila... :-byta:
  • VDS, VPS serveriai
  • Bronzinė žuvis
  • Žvejybos reikmenų parduotuvė