Nr. 29 (jei neklystu)
Kaip yra pasakes Mao Dzedunas: "Norint ishmokti plaukti, reikia plaukti"...
Tikiuosi tauta nesupyks, jei perfrazuosiu aukschiau pateikta fraze ir pasakysiu: "Norint sugauti zhuvi, riekia zhvejoti", ka turbut ir darome daugelis ish musu, t.y. zhvejojame, o kai kurie net ir pagauname

bet apie viska manau reikia ish pradzhiu...
Susikloschius aplinkybem atsitiko taip, kad nei ash, nei mano tevukas shia savaite nedirbame. Ash kaip visada seku orus 10 dienu i prieki ir jau praeitos savaite viduryje pradedu kalbinti tevuka, kad po shalchiu nusimato staugus (dvieju dienu) atlydys, o paskui vel shalta, ir kad negalima praleisti tokiu progu, kad reikia susirinkti savo zhaislus ir vazhiuoti zhvejoti...
Kaip bebutu keista, bet sinoptikai musu tikrai neapgauna, vakar oro temperatura pakylo iki +8, o shiandien net iki +13, tik kad shiandien mes zhvejybos vieta palikome kai dar buvo apie +10... Zhinant kad priesh tai daugiau nei savaite spaude -10, o poryt zhada kad bus -8, tai dvi dienas ishtaikeme nerelaus oro sausio pabaigoje...
Daugelis jusu turbut jau perzhvelge foto, ir suprato ka mes gaudem... Taip, taip taip... tikrai, mes vel trenkemes 5-6 val i viena puse kad sugauti musu upiu zhiemos karalius - steelhead'us...
Is namu pajudame 1 nakties, prie upes 7 ryto... Sustojam aikshteleje pirmieji, nei vienos mashinos - jega!!! Ash persirengiu ir maunu prie vandens, o tevukas ramiai pusrychiauja, megaujasi kavos puodeliu ir niekur neskuba. Jam bevalgant privazhiuoja dar keleta mashinu, bet sekme shypsosi toliau, zhvejai nueina i kitas vietas, ir prie upes beveik visa diena mes tik dviese... Pradzhia sunki, gera valanda jokio kibimo, bet tevukas sega pirma, nedidukas, bet zhuvis krante... Fotografuotis nepanoro, zhuvi greitai paleidzhia ir zhvejoja tokiau... Tada tevukas isega antra ir trechia, abejos nutruksta, o pas mane tylu...
Jau prededa ir mintys kirbeti, kad busiu apgaudytas ar kad darau kazhka ne taip, tik sportinis azartas neleidzhia pasiduoti... Nezhinau ar dievulis ishgirdo mano tylias maldas, ar tiesiog darbas dave savo vaisiu, bet uzhsikabina pirmas:
Zhuvis tikrai grazhi visi 80 cm, tik kaip amerikonai pasakytu - too bad it was a snag... Ka tai reishkia - zhuvis uzhkabinta ish peleko, ir ja nedelsiant reikia paleisti, ta ash ir padarau ishkarto po foto sesijos... Tik va jau zhinau, kad vandenyje yra zhuvies, jei su 10 numerio kabliuku, sugebu pakabinti tokia grazhia zhuvyte... Dabar belieka tik surasti masala, kuriuo shios zhuvys susidomes... Be to ir zhvejybos salygos labai specifines: labai zhemas ir labai skaidrus vanduo, su salyginai leta tekme, todel zhuvis turi visas salygas apzhiureti jei pateikiama masala.
Kas negaudes steelhaed'u, turbut nelabai isivaizduoja kokios jos inoringos, ir kad ju "skonis" gali keistis dienos begyje. Daugelis dazhniau juos gaudanchiu pataria masalo spalva keisti kas 15 metimu jei nera kibimo, ash dar turbut per daug apsileides, kad musele keichiu kas 20-30 minuchiu... Taip be ekspermentuojant tevukui nutruksta dar viena, o ash dar viena ishprashau i kranta:
68 cm 3.6 kg.
Pastaroji sugauta legaliai, todel rishama ant shniuro, bet po jos kibimas galima sakyti nurimsta, o gal tiesiog mes nerandame tinkamo masalo, taigis nusprendzhiu pasigrozeti mane supanchiais vaizdais, shtai kelios foto jusu akytems:
Paskutinej foto matyti mano tevukas...
Truputi pasivaikschiojes gryzhtu ir ash prie zhvejybos, kolkas rezultatai nera auksiniai, bet diena dar net neipusejo, todel tesiu ekspermentus... Bandau pasliulyti zhuvims ivairiu spalvu museliu, nesulaukes norimo rezultato, jas vis keichiu, aishku kartais bunu priverstas rishti nauja, nes dugne pilna kliuviniu... Galiausiai nusprendzhiu pabandyti ka nors neutralaus, pasiimu musele surishta ant 12 numerio kabliuko... Pastaroji visai neishvaizdi, pasukta truputi alyvines (olive - kaip zhalia alyvuoge) spalvos ir ish raudonu siulu padaryta uodegyte... Pirmas metimas - kibimas, po neperilgiausios kovos zhuvis krante:
77 cm 5.4 kg. Po foto sesijos shita zhuvis taip pat keliauja ant virves...
Antras metimas su ta pachia "alyvine" musele ir vel kibimas, ir vel zhuvis krante:
Panashu, kad radau ta masala kurio reikia... Sakau tevukui, kad ir jam metas prisirishti tokia pachia musele, ka jis ir padaro... Mazha beda tame, kad tokias museles turiu tik 3...
Toliau seka tevuko pirmas metimas ir jam kibimas, ir jis ishprasho antra zhuvi i kranta... Kadangi zhvejui i diena galima paimti tik 1 steelhead'a ne mazhesni nei 53 cm, o pas mus jau 2 zhuvys ant virviu, paskutines dvi zhuvys buvo paleistos...
Zvejojam mes toliau, bet zhuvys nurimsta, o gal pasibaide po triju metimu ir triju kibimu... Nors ilgai laukti nereikia, nepraejus nei 20 minuchiu turiu kibima ir zhuvis nuplaukia su atminimu... Rishu askutine "alyvine musele"... Per ta laika mano tevukas turi kibima... Ilagai zhaidzhia su zhuvim, beveik prisitraukia zhuvi prie kranto, o ash prisirishes nauja musele bandau uzhbristi ant akmens nuo kurio gaudau... Tevuko vedzhiojama zhuvis pasibaido, spurtuoja ir toliau (tikekimes) ramiai sau plaukioja su musele prisiminimui...
Ta diena daugiau zhuvies krante nemateme, nors uzhkibusiu buvo... Viena paturejau tokia kurios nuo dugno neatkeliau ir kuri taip pat nuplauke su musele...
Po ilgos keliones ir beveik visos dienos zhvejybos pasijauchia nuovargis, todel zhvejyba baigiame tarp 3-ios ir 4-os valandos po pietu...
Nauja diena, naujos viltys... Po nakvynes vieshbutyje, dar priesh 7 stojam aikshteleje ir jau esame antra mashina... Ash vel pirmas persirengiu ir einu prie vandens... Na juk negalim upe dzhiaugtis vieniems antra diena ish eiles... Zhvejas atvazhiaves priesh mus, stovi ant to akmens, ant kurio ash stovejau vakar... Gerai tik tiek, kad jis pazhystamas, steelhead'us gaudo jau daug metu, gaudo ta pachia sistema kaip ir mes, todel zhinau, kad vieni kitiems netrugdysime... Ash stojuosi truputi pastroviui ir mes vienu metu pradedame zhvejyba... Ash pradedu zhvejyba pirktine nimfa tokia lygtais shieno spalvos, tik kad sugebu ja greitai nutraukti, o ji pas mane paskutine :-( Tada rishu panashia musele i vakarykschia "alyvine", tik vietoj alyvines spalvos, shiandien ryshki, zhalia elektrine (chartreuse)... Pastarasias museles turiu 4. Uzhbegdamas yvykiams uzh akiu, pasakysiu, kad visos 4 nuplauke su zhuvimis...
Kol ateina mano tevukas, man speja viena zhuvis atsikabinti, o toliau galima sakyti pas mane shokiai ir zhaidimai:
Pirma zhuvis krante:
Nediduke, nors ir legali - 56 cm - po foto sesijos greitai amnestuojama...
Antra zhuvis krante - kazhkur 64 cm, keliauja ant virves...
Trechia zhuvis - Vel mazhulyte, todel labai nesistengiant, kol ishsitraukiu telefona ji jau vandenyje bando pabegti, vos speju nupaveiksluoti prie savo koju ir ji nepasakiusi viso gero nuplaukia augti toliau...
Ketvirta zhuvis - apie 70 cm, taip pat vazhiuos namo (pagaliau supratau kad yra negerai tureti draugu kurie megsta zhuvi)
Chia kazhkur nutruksta paskutine tokios spalvos musele... Prasideda ekspermentai, rishu panashios isvaizdos musele, tik vietoj zalios, jau geltona spalva. Pastaroji kombinacija dave neblogus rezultatus pernai metais vasario menesi, tik ar tai dirbs shiandien - nezhinau... Bet ir shiandien musele dirba:
Nedidukas - amnestuotas...
Na musele tikrai dirba... Zhuvis krante, kuri taip pat buvo amnestuota, jei ir matavau, jau ilgio nepamenu... Paskutinej foto kaip tik matyti akmenukas, ant kurio prastovejau diena ankschiau...
12 val dienos, zhvejyba baigeme, nes dar reikia ir namu sugryzhti, kelias ilgas, todel geriau didesne kelio dali, nuvazhiuoti su shviesa...
Tevukui mano antra zhvejybos diena buvo nesekminga... Uzhkibo jam dvi zhuvys, bet nei viena kranto taip ir nepamate, o ash ish 15 i kranta ishprashiau 6... Ai, tiesa, nepaminejau, kad pirma zvejybos diena tevukas ish 7 kibimu realizavo 2, o ash ish 12 - 4...
Aishku tik tiek, kad sekmingiausia musele zhvejyboje yra ta, kurios turi tik viena ar kelias, ir joms pasibaigus norisi begti ir prisirishti nauju tokiu pachiu, tik va ar jos vilios zhuvis kita karta??? Tos museles ant kuriu kibo priesh pora savaichiu, beveik nedave jokio efekto... Bet neprisirishti daugiau tokiu ant kuriu kibo, butu griekas...
Gerai praleistas laikas, geru oru sausio pabaigoje... Belieka tiketis, kad dar shiemet turesime panashiu galimybiu pazhvejoti ir jums parodyti grazhiu laimikiu...
Dekui kad peskaitete ir iki kitu susitikimu