Užtikau dar vieną labai įdomų žuvienės receptėlį
, kurį, jei leis aplinkybės žadu išbandyt šį savaitgalį (bet pagal aprašymą matosi, kad reikauja gana nemažai laiko), nes jį paskaičius pilna burna seilių prisirinko
Vadintusi –
Triguba Dono žuvienė su „mirkalu“ (trys viename).
Reikės žuvies (kuo daugiau – tuo geriau): pirmam sultiniui – ešeriukai, pūgžliai, byčiokai (tinka ir starkių galvos, svarbu, kad „ešerinių“ giminės).
Antram sultiniui: - plakiukai, karšiukai, karosiukai, aukšlės.... karpinė žuvis.
Ir stambios žuvies: lydeka, starkis, karpis, sazanas, amūras, šamas...
Išverdame „pirmą“ buljoną (apie 15-20min nuo užvirimo). Žuvį išmetame. Taip pat verdame „antrą“ buljoną ir į jį įmetame ne visai nuvalytą svogūną – nupjauname tik apačią, kur šaknys, o lukštų nelupame (kaip virti, kad nebūtų nei žvynų, nei kaulų jau rašiau anksčiau), jau manau, kad aišku, jog žuvis reikia išdorot ir išimt žiaunas, bet neplauti, tik išvalyti...
Kol verda „antras“ buljonas – parenkame maždaug vienodo dydžio bulves (po 2-3 vienam asmeniui ir dar 2 papildomai). Skutame, plauname, bet nepjaustome.
Po 20-30min „antras“ buljonas bus išviręs, dėl „nevalyto“ svogūno turėtų įgauti gražiai gelsvą atspalvį. Žuvį ir svogūną išimame ir išmetame.
Į atskirą indą pripilame apie 0,4-0,5 l “dvigubo” buljono – bus mirkalui.
Pagal skonį padruskiname (reikia kad buljonas būtų truputį per sūrus – paskui druskos perteklių pasiims bulvės ir žuvis)
Dedame bulves (nepjaustytas). Verdame kol jos išvirs.
Išimame bulves (dedame į kokį tai indą, uždengiame ir stengiamės jas išlaikyti šiltas), bet vieną ar dvi paliekame katile ir sutraiškome.
Tam laikui stambi žuvis jau turi būti nuskusta, išdorota, nuplauta ir supjaustyta į gabalus.
Dedame likusią „stambią“ žuvį ir verdame apie 20min (nuo užvirimo). O tuo metu…
Ruošiame „mirkalą“: imame galvą česnako (geriausiai vietinio, auginto močiutės) nulupame ir viską smulkiai supjaustome ir metame į atskirai nupiltą buljoną. Pora piktų pipiriukų – su kuriais elgiamės panašiai kaip ir su česnaku, tik nelupame – metame paskui česnaką. Pilame stambios druskos ir greitai, kol druska neištirpo, viską sutriname. Perkošiame. „Mirkalas“ paruoštas.
Išimame žuvį sudedame į lėkštes ir leidžiame jai praaušt .
Dedame pomidorą. Duodame užvirt ir verdame 2-5min. Išgraibome pomidorus.
Keliame katilą nuo ugnies, pilame į jį (ne į save) 100g degtinės. Idealu būtų, jei sultinį bųtū galima ataušint – pvz kokiame kubile su vandeniu, o jei esate gamtoje – tai upėje ar ežere iki tokios temperatūros, kad jį būtų galima gert o ne siurbčiot.
Valgome sekančiai:
Į lėkštes įsidedame praaušusios (ataušusios) žuvies, bulves ir prisipilame po „bokaliuką“ žuvienės buljono (jei yra noro ir galimybių – pabarstome smulkiai supjaustytais žalumynais – krapais, petražolėm...)
Imame kažką „šalto“ prisipilame po taurelę. Paragaujame.
Mirkome žuvies gabalus į „mirkalą“ ir atsikandame gabaliuką, užgeriame iš „bokaliuko“ užkandame bulve (arba galima atviksčiai – užkandame, o po to užgeriame).
Vėliau viską kartojame, kartojame, kartojame...
Receptas „copy-paste“ būdu paimtas iš rusiško tinklapio ir išverstas.