Forumas apie mėgėjišką žvejybą

Draudžiama žvejoti : ŠAMUS [11.01-04.01]; masalui naudojant žuvelę* [01.01-04.20]; plačiažnyplius ir siauražnyplius VĖŽIUS [10.15-07.15]; be žvejo mėgėjo kortelių šias žuvis: lašišas, šlakius, sykus, upines nėges; upėse ir jų ruožuose išvardintuose taisyklių priede Nr. 1
Žuvienės, sūdymas, marinavimas, vytinimas, rūkymas, įvairūs patiekalai ir naudingi patarimai
 #16367   tuomahaukas
 15 Lap 2006 14:53
Ar didelis skirtumas kokius pipirus naudosiu sūdydamas lašišą: baltuosius ar paprastus ? Cukrus būtinas ?
Gal kas pasidalins savo asmeniniais ir patikrintais lašišos sūdymo receptais ?

 #16369   Agis
 15 Lap 2006 15:04
Pipirai - tai aromatingas prieskonis, gaunamas išdžiovinus tropikuose augančio vijoklinio augalo į uogas panašius vaisius. Ir juodieji ir baltieji pipirai yra to paties augalo (Piper migrum) vaisiai, tik jie nuskinami nevienodai sunokę: juodieji pipirai nuskinami dar žali, o baltieji pipirai paruošiami iš visiškai subrendusių uogų.

Baltieji pipirai gaunami iš to paties augalo Piper nigrum, kaip ir juodieji pipirai, vaisių. Vaisiai surenkami vėliau, visai sunokę. Skirtingai nuo juodųjų pipirų, jie yra ne tokie aštrūs ir turi švelnesnį aromatą, kadangi pagrindinės skoninės medžiagos pašalinamos su vaisių plėvelėmis pipirų apdorojimo metu.
Jie vartojami gaminant neaštrius patiekalus, delikatesines dešras ir kitus mėsos bei žuvies gaminius, kulinarijoje.


Taigi jeigu tau svarbus pilnas aromatas o ne tiktai kartumas manau pasirinksi baltuosius pipirus :lol:

 #16407   eLPi
 15 Lap 2006 16:09
Cukrus reikalingas tik grazesnei spalvai isgauti :-ou-je . Jei tau spalva ir taip grazi, tai cukraus ir nereikia, o jei nori paryskinti - gali truputeli apibert ;-) .

 #16451   spiridonas
 15 Lap 2006 22:55
airijoje lasisa dariau taip( prisiskaites bangos forumo kulinaru). Nusiperku parduotuveje lasisa, ji budavo supakuota po 250gr. tada ta lasisos gabala shnai i cukru -isvolioju ir dar ant virsaus uzvarvolindavau daug cukraus. palikdavau 6-8val (priklausomai nuo kantrumo.) paskui istraukes lasisa is sirupo(issiskirdavo zuvies sultys, o pati zuvis tapdavo labai skaidri-kaip gintaras, bet gana minksta) mesdavau ja i dubeni su druska, druskos taip pat negailedavau.istrindavau visa ir dar ant virsaus papildomai uzberdavau(esu girdejes kad juros zuvis pasiima druskos tiek kiek jai reikia) ir vel zuvi i saldytuva 4-6 val. druska istraukdavo is zuvies paskutinias sultis ir zuvis tapdavo skaidri bet sutvirtedavo, labai graziai pjaudavosi. ir budavo nuostabaus skonio su batonu ir sviestu. daugiau jokiu prieskoniu nededavau, nebent kartais pries valgant uzspausdavau laseli citrinos sulciu.
veliau pamirkes cukruje lasisos nebetraukdavau is to dubenio su cukraus sirupu, o tiesiog i ji pildavau toki pati kieki druskos, mano manymu skonis net pagerejo, todel veliau taip tik ir dariau. ir patikekite nors tiek zuvis buvo islaikyta cukruje , saldumo skonio is vis nesijausdavo, o persisudyti zuvis taip pat nepersisudydavo. pabandykite.skanaus

 #16476   Donis
 16 Lap 2006 12:05
Dazniausiai vyniojama yra medziagini audini.

 #16480   Dzukeliz
 16 Lap 2006 12:30
geriausias metodas po visu proceduru lashisha uzhpilt aliejum tada ana nepraranda skonio savybiu ir laikosi gan ilgai :-ou-je aishku laikyt reiktu shaldytuve :-D

 #16481   Donis
 16 Lap 2006 12:42
Ir dar atsiminiuau,iskruodus neplauti vandeniu o isvalyti sausu skuduru.

 #16843   Vytautas
 22 Lap 2006 19:51
man teko sovietmeciais apvaziuoti visa tarybu sajunga na ir zinoma pabuvojau ciukotkoje. ten lasisa gaudo kaip pas mus strimeles. kai lasisa eina nersti atrodo jog vanduo verda ir verda po kelis kilometrus. vienu zodziu merki graibsta i vandeni ir semi iskart po 3-5 zuvis. man paciam teko per 20 min. pagauti 40stuku. tai va, ciukciu tai pagrindinis maistas ir man neteko matyti ir ragauti kaip cia kai kas apraso lasisa su krapais, cesnakais,pipirais ir visokiais kitais prieskoniais ragauti. gali prisigalvoto ko nori, bet ciukciai noredami islaikyti naturalu zuvies skoni apipila ja druska ir sudeja i backas apdeda ledais. taip laiko 15 dienu, o po to valgo. as, dar ispjaudavau stubura ir kaip tu rasai apiberdavau cukrumi ir druska, tik visa tai sudedavau i saldytuva. saltai sudoma zuvis niekomet nepersisudys, ir tuomet gaunasi naturalus lasisos skonis, o zuvis su cesnakais, svogunais ir kitais prieskoniais vadinasi "stroganina". cia jau kita tema ir tam patiekalui labiausiai tinka skumbre ir dar kai kurios rusijoj paplitusios zuvys. tiesa ir pas mus galima pagauti bet ne visu, o ir kiekis bei dydziai labai skiriasi. taip, kad sudykit lasisa su druska ir cukrumi, o po to galima valgyti su kum nori, su cesnakais, pipirais ar su saldainiais, cia jau pagal pomegius.

 #30578   audrutis
 02 Geg 2007 21:02
Sveiki. Dabar as papasakosiu trumpa istorija, kaip pradejau lasisos nebesudyt.
Pries keleta meteliu dirbau Plungej, Viciunuose. As pats dirbau krabuose, taciau ten salia stovi ir zuvies cechas. Taigi penktadieni mes, ofisiniai, turedavom tokia tradicija pasedet keleta valandeliu, grama padaryt, paskanaut silkute ir kitom gerybem. Viena toki penktadieni susedom keliese, ogi ziurim nera nieko uzkast prie sakes (kolega jos buvo is Japonijos neseniai parvezes). Skambinam greit Zuvies fabrikelio sefui ir sakom greit tysk cia lasisa, gausi isgert uz tai ir taip pasedesim. Tas sako gerai. Nu ka, mes visi patenkinti trinam rankom, penktadienis visgi, nuotaika puiki. Nu ir ateina tas zuvinis, nesinas............kokiais 2 kg zalios lasisos file. Mes aisku keiktis, koliotis, visi pikti, susinervavom, kol vienam is kolegu nekilo puiki mintis. Jis suieskojo smulkios druskos, atsipjove nemaza sviezios file gabala, pabarste ji druska ir gardziai sukirto. Mes pradzioj ziurejom i tai skeptiskai, taciau po keliu taureliu apetitas isvis sukilo ir nusprendem pasekt kolega. Ir kagi, nuo to laiko niekada nebesudau lasisos. Paprasciausiai nusiperku Maximoj tiek, kiek per pora dienu sukirsiu, apibarstau druskele, prieskoniais ir ant sumustinio. Sviezia man ji daug skanesne, o del maisto saugumo ir baimes apsinuodyt galiu nuramint, nes esu maistininkas. Lengvas lasisos pasudymas pavojingo mikrobo tikrai neuzmusa, o paprasciausia ji uzkonservuoja, neleidzia daugintis, taigi sudyt vien del to nera prasmes. Sudyt tam, kad islaikyt irgi ner prasmes, nes dauguma juk gyvena salia Maximu ir kitu centru ir gali nusipirkt kada panoreje, taigi kam gadint sviezios zuvies skoni, kam ja sendint. Kazkas cia rase apie ciukcius. Jie tai ne salia Maximu gyvena :)
BTW kai anksciau sudydavau lasisa, paskutinius gabaliukus tekdavo ismest, nes prisudydavau galybe, atsibosdavo ir paskutiniai prastovedavo per ilgai, kad butu verti valgyti.....

 #78795   Edosius
 30 Spa 2008 11:30
Skumbrotas rašo:
O žiobrius sūdau taip - neskrostus sudedu į indą su daug druskos ir paslegiu su svoriu. Po 3-4 dienų, kai atsiranda ružavas skystis išimu, perplaunu, kelis atsidedu greitam vartojimui, kitus vėl su druska užslegiu 3-4 dienom. Taip trys ciklai - esmė tame, kad druska turi ištraukti visą kraują. Po to arba pusdienį atmirkius padžiovinti, arba palikti paslėgtus paruoštam druskos rasale. Laikosi ilgai ir skonis super. Tiesa - prieš vartojant iki pusdienio atmirkyti švariam vandenyje. Skanaus :!:

 #84034   Arunasbaze
 26 Lap 2008 22:25
Apie ziobry sudyta dadesiu ir as savo trigrasi,darau ji taip,kad nereiketu pirkt silkes,nes ziobris skanesnis :-D
Zibri isvalau ,nuskutu,nuplaunu ir uzsudau gana stipriai kokioms desimt dienu min.
Paveikslėlis
paskui nulupu oda,o be zvynu oda lupasi zymiai lengviau,kaip kojine :-D.Tada ispjaunu file.
Paveikslėlis
Tada file supjaustau reikiamo dydzio gabaliukais.sudedu i inda sluoksnuodamas su svogunais
Paveikslėlis
paskui viska uzpilu marinatu,pagamintu is vynuogiu acto su prieskoniais,po paros marinata nupilu,uzpilu aliejumi ir galima valgyti
Paveikslėlis
skanaus!

 #84060   Arunasbaze
 27 Lap 2008 09:26
Imu vynuogiu acta,praskiedziu iki normaliai rugstaus skonio,apie 2% gaunasi gal,idedu kelis lauro lapelius,cielu juodu pipiru,arbatini sauksteli maltu baltu,viska uzverdu,palieku atausti.Nors galima skubant,kai seile nutysus :-D ,uzpilti ir neuzvirtu marinatu :-D ypatingo skyrtumo nera

 #84361   audrutis
 28 Lap 2008 15:40
Nors matau su jumis nepasigincysi, bet mano pareiga ispet jus, kad acto esencijos isgerimas (praskiedus ja 60% didziulio skirtumo nesijus) netgi ivardijamas kaip vienas is savizudybes budu. Tad visgi prasau jusu pasitikrinti sia informacija. 9% acto rugsties tirpalas, dazniausiai sutinkamas parduotuvese - tai toli grazu ne acto esencija. Jei jus visgi linkes i mazohizma, ar kitus saves kankinimo-zudymo pomegius, siulau jums si informacini straipsni:
http://smarvesmarve.blogas.lt/418590/apie-mirti.html

Ir atkreipkime demesi i punkta Nr.4 ;-)

 #84377   audrutis
 28 Lap 2008 17:41
Busiu atkaklus ir gal kiek ikyrus, bet ne mano charakteriui susitaikyti su buku savos "ale tiesos" gynimu. Paskutini karta sakau jums, kad nusisnekate, ir nusisnekate ant tiek stipriai, kad darosi labai labai juokinga. Jei mano, eilinio chemiko-maistininko, tvirtinimai jums atrodo neteisingi, prasau pasikliaukite Vikipedija:
http://lt.wikipedia.org/wiki/Marinatas

Citata:
"Pagal acto rūgšties kiekį marinatas būna nerūgštus (0,2−0,6 %) ir labai rūgštus (1−3 %)."

Dabar pagalvokite apie savo kliedejimo masta (40% toli grazu ne 1-3%) ir nebejuokinkite tautos, nes tikrai galite koki patiklu zmogeli ir nunuodyti. O jei jusu organizmo atsparumas rugstims ir skonio receptoriu visiskas nejautrumas leidzia jums megautis acto esencija, labai prasau ivertinti paprastu mirtinguju organizmu lepuma ir neklaidinti juju taip stipriai. Nenoreciau, kad tauri jusu siela del tokios beprasmes kvailystes degtu pragare (nunuodijus kazka "puikiaisiais" marinuotais ziobriais) :!:
 #162427   Arunasbaze
 02 Sau 2010 10:27
Nu da vienas receptukas-ziobris su zvynais ir viduriais stipriai!!!!uzsudomas(1kg druskos 2kg zuvies) uzslegiant su plyta savaitei.I ziaunas sudant prigrudama druskos.Po savaiteles isimammas,nuplaunamas ir uzmerkiamas parai i salto vandens kibira,vandens turi but daug!
Po to pradziai nuskutus ir nulupus oda ispjaunama file.I gilesne lekste sudedama:sluosnis kapotu ir iki skaidrumo pakepintu svogunu,sluoksnis supjaustyto gabaliukais ziobrio file,ant virsaus vel tu paciu pakepintu svogunu sluoksnis,ant virsaus sluoksnis kietai virtu kapotu kiausiniu,viskas palyginama iki grazesnes formos,tada uztepama sluosnis majonezo ant virsaus.Viskas :-D -galima megautis ;-var-var.
 #280861   Vitolis
 11 Geg 2011 17:39
Patarimas, kaip pasisūdyt žiobrių:
Paimat indą, geriausiai apvalus plastikinis tazikas skirtas maistui, prigreziojat dugne skylių (kuo daugiau, tuo geriau) paklojat ant dugno papraščiausio laikraščio 3-4 lapus. Pripilat indan druskos apie 4-5cm. Ant jos dedat savo laimikio viena eilę. Tą eilę vėl storai druska apipilat. Po to vėl eilę Žiobrių ir vėl nemažą sluoksni (kad žuvis pilnai būtų padengta sluoksniu druskos). Darau tris sluoksnius. Paskutinį irgi storai druska ant viršaus. Tada dugne prabadai per skyles ta popierių ir kur būna valgyklose padėklai, imi ir ant to padėklo pastatai tą indą. Viską į šaldytuvo apatinę lentyną. Arba į šaltą rūsį, jei tokį turite.Senelis pvz. turi puikų rūsį fazendoj :gutgut Po kelių parų atsiras ant padėklo sunkos. Išpilat ir viskas (karts nuo karto) paskui nieks nebevarvės, o ir kvapo nebus nemalonaus (kai kam) :-D Druskoj ir šaltai, žiobriai būna nors iki žiemos. Reikia, išsitraukei pora, vieną į kitą nudaužei, kad druska nušoktų, lupi ir gardžiuojies sau.Kiti toliau ten būna. Jokios papildomos procedūros nereikia daryt. Nei mirkyt, nieko. Žuvytė būna ;-var-var.
 #574254   Arturijus
 12 Bir 2014 22:44
Šapalo sudimas-marinvimas. Sapalas filuojamas. File max nuvaloma nuo kaulu, dedama i acta 9 proc. mano atveju vynuogiu 30 min. guli mirksta. Tadu istraukiam, beriam cukrumi ir stambia (labai stambia druska ji istraukia is zuvies dregme), barstom pipiriukus keturiu rusiu, smulkintus lauro lapus, krapus, apklojam smulkiai pjaustytai svogunais, paliekam 3 dienom saldytuve, vandenuka ispilam pries pjaustant... paskutinta diena nujamam uoda, nugramdom svogumus ir supjaustome gabaliukais, virsuje foto panasios kaip pas arunasbaze. kadangi mano mergos baisiai inoringos visiems mikro kauliukams po kiekvieno gabaliuko nupjovimo perbraukiu pirstu ir isemu su pincetu asakas.
  • VDS, VPS serveriai
  • Bronzinė žuvis
  • Žvejybos reikmenų parduotuvė