SauliusM rašė: o kai del metymo, tai manau metytum su juo viska nuo 5 iki kokiu 20gr...
Vakar besimaudydamas upelyje, prisiminiau forume kilusius disputus apie iki 10g svorio masalu metyma multu... Uzhdejau ABU BlackStara ant spininginio koto, metimu iki 3/8oz (kiek pamenu, tai iki 11g gaunasi SI sistemoje, Loomis- taigi gramatura amerikonishka, su beinercine rite 14-15g metau ramiai) ir pabandziau kastinguoti . Tai vat UglisDucklingas 6 MR ir Yo Zuri L-minow 66- labai padoriai metasi (ju svoriai nerod 8 ir 7gramai).
Aishku tiek kiek su beinercine (atstumu) neuzhmechiau, tachiau yvertinus tai, kad naudojau rite uzh 40-50Eur, kotas nekastinginis (beje labai jutosi, kad metant masala kotas atidirba savo, bet va ritei nepavyksta), rites shpule pilnai privyniota valo (kogero net persistengiau su uzhpildymu), pats esu pradedantis multiplikatorininkas... Tai manau, kad visai ymanoma žūklei lengvais masalais, nuo kokiu 5 g, naudoti kastinginius yrankius. Ypač tokiose upese, kaip Gruda, Spengla, Merkio aukštupys- tobiš didelėse.
Multo minusai-
paprastai nebuna atsarginiu špulių
pakeitus masalą- reikia pareguliuoti stabdį (su beinercine, uzhkabinus sunkesny masala negu ankstesnysis- masalas nuleks pertoli; uzhkabinus lengvesny- leks perarti... Va su multu- abiem atvejais gausis "kūšys")
reikia daugiau vietos užsimoti
pas mane 90% masalų lengvesni negu 5gramai (o stambesni masalai, lydekiniai, sunkesni negu 10gr)
multo pliusai-
nors mėčiau pirmą kartą, bet pats stebėjausi metimu taiklumu (kogero reikia tik patirtis ir multas taiklumu lenks beinertsa)
malonumas pravedinėti masalą (kas zhvejojo su multu tas supras)
nera to besisukančio rotoriaus makaldavimosi (nekliūna žolės/lapai, nesipurto kotas)
valas eina virš koto- nekliuna visokios dilgėlės, o jeigu ir kliūna, tai valas nesidaužo per kliuvinį, o tik slenka kliuviniu (ar tik man buna su beinercine, kad staiga uzkliuvus valui (tarp rites ir did ziedo) uz zolės, atsiranda pakirtimo refleksas?).
Taigi tokie mano pastebejimai... Tačiau as netvičinu. O kiek suprantu, tai butent šiam žvejybos būdui kastingine yranga labiausiai ir tinka. bet "ant upetakiu" kastinę yranga, manau, kad pradėsiu naudot. va su kotu neaishkumas... Su virshutine riba 3/8- kolkas perlengvas. O su 3/4- jau persunkus. Kogero tiesa kazhkur tarp 1/4 ir 5/8... O va "šustra" ritė- tai tikrai praverstų... Bet tai ateities klausimas
P.S.: beje toriu tokią mintį, kad ne "ULaitininkas" turi priaugti iki castingisto, o castingistas priaugti iki "UL casto". (Galima perfrazuot taip: ne "ULaitininkas" turi nusiristi iki castingisto, o castingistas nusiristi iki "UL casto") Tokiu atveju metamorfozė bus žymiai lengvesnė. Bet tai tik IMHO.