ČEMPIONŲ PASLAPTYS
(Ppaprastas vertimas iš rusų kalbos)


Žodis leidėjo vardu:Sensaso kolektyve čempionai visada vaidino pagrindinį vaidmenį kas liečia jaukus ir sistemėles.Tačiau tam kad naudotis su galva ir naudingai didžiajai masei žvejų neužtenko patyrimo kurį turi Žanas Deske, Žilis Kodenas, Žan-Žakas Šome, Robewras Berliu ir Erikas Liubenas.Mes norime, kad jūs maksimaliai įsisavintumėte Jų gudrybes ir žinias.Trumpiau kalbant, kad "čempionų paslaptys" jum būtu atidengtos.
Filippas Bonne.
ŽUVYS IR JAUKAI
Jauko sudėtis ir jo paslaptys ilgą laiką buvo tuo objektu apie kurį čempionai nenorėjo pradėti kalbos patys būdami įsuitikinę šių jaukų vos ne įpatingu veikjimu.Tačiau laikai keičiasi ir šiandiena jie jau nebeslepia daugumos receptų kuriais patys naudojosi.Iš tikrųjų jaukas atlieka keletą funkcijų:pirmiausiai pritraukti žuvį, sužadinti jos apetitą neduodant jai pačiai prisisotinti ir išlaikyti žuvį vienoje vietoje per visą varžybų laiką.Tam, kad išlaikyti šias funkcija žvejas turi atminti šiuos dalykus.
Pirma, kad jaukas tai informacijos šaltinis iš kurio žuvis turi suprasti, kad galės pasimaitinti.
Antra tai regimos informacijos šaltinis skirtas žuvims kurios pagal savo rūšį ir metų laiką turi pamatyti atitinkamos spalvos jauką ir suprasti vėlgi, kad galės pasimaitinti.
Trečia tai maistinė vertybė.Munipuliuojant cukrumi, riebalais ir protejino dalelių turinčiu jauku, permaišant jį, reikalaui esant su dirvožemiu.
Ir ketvirta tai mechaninė dalis.Norėdami jauką daryti daugiai-mažiau lipnesniu kas priklauso nuo granulių dydžio.


Kiekvieną iš šių parametrų mes aptarinėsime ateityje atskiruose skyreliuose kurie bus skirti įvairiems jaukams ir specifiniai žvejybai tiek tvenkiniuose, upėse, kanaluose ir vandens paviršiuose.Taip pat jum būtina žinoti kodėl ir kaip jaukas veikia žuvis.Tai labai paprasta, o tuo pačiu ir labai sudėtinga suprasti, mum žmonėms.
Paprastumas tame, kad žuvys plaukioja vandenyje ir ten gauna visą reikalingą informaciją maistui surasti.O sudėtingumas tame, kad tarkime karpiniai(kuoja, karšis, lynas, karpis) turi ypatingas savybes surasti maistą.Galime pateikti begales pavyzdžių kaip žuvys turinčios ypatingų sugebėjimų aptinka vandenyje itin smulkes maisto dalelytes.Pavyzdžui karšis reaguoja į saldiklį esantį vandenyje nuo 0,00081% t.y. 503 jautriau už žmogų!Tokuios savybes leidžia mum suprasti, kad žuvų pasaulis labai skiriasi nuo žmogiškojo.Todėl įmetus jauką į vandenį žuvis sugeba atlikti tarsi cheminę analizę visų komponentų kai tuo tarpu mes tenkinamės tik jauką užuodžiančiu kvapu.Štai kodėl čempionai be viso ko naudojasi įvairiais kvapų priedais kurie leidžia suvilioti norimą žuvies rūšį ir norimą dydį.Kvapų priedai gali būti skysto pavidalo kaip Aromiksai arba sausam pavidale kaip Gardoniksai, Karpiksai, Bremiksai, Karameliksai ir t.t..Pirmieji atsiskiedžia vandenyje ir yra maišomi su sausais jaukais kas leidžia tolygiai jiem pasiskyrstyti ir rekomenduojami naudoti žvejojant ežeruose bei tvenkiniuose.Antrieji turi būti sudedami visiškai prieš pat sudedant gyvuosius masalus(musės lervas, uodo-trūklio lervas).Pastarūjų veikimas yra lėtesnis, bet ilgesnis poveikio laikas todėl rekomenduojami žvejojant srovėje.
"Žuvys tarsi analizų mašinos skirtos jūsų jaukams...iš čia ir dėmesys jaukui".
KEPINTAS AR ŽALIAS?
Paprastas dalykas kaip vienas iš komponentų pakepintas įtakoja jauką.Iš tikro daugelį baltymų žuvis geriau pasisavima kada jie vos vos pakepinti.Pavyzdžiui jauko drėkinimas šiltu vandeniu daro patį jauką vertingesnį ir turi įtakos gaudant didesnę žuvį.Smulkūs pakepinti kai kurie komponentai turi daugiau klijuojančių savybių nei sūrūs.Tarkim žali kukurūzų miltai skirti jauko ardymui ir gaudymui nuo vandens paviršiaus, o truputį pakepinti puikiai tinka kaip klijai gaudyti karšius upėje.
Saldus ar sūrus?


Visi laikosi tos nuomonės, kad sūrus jaukas labai tinka kuojų žvejybai ypač šaltame vandenyje.Tuo tarpu saldus jaukas skirtas žvejoti stambiai žuviai (karšis, karpis, lynas) ir šiltame vandenyje.Iš tikrųjų mes galime munipuliuoti jaukais priklausomai nuo vandens telkinio ir saldūs priedai tokie kaip Aromiksas būna efektingi ištisus metus.Papraščiausiai žiemos metu reikia mažinti jo normą (5-10% nuo vandens kiekio į jauką nuo įprastų 10-25%).
Stambi žuvis karšis, o ypač karpis itin mėgsta viską kas saldu.
JUODŽEMIS............TAČIAU KOKS?
Žemės įtaka jaukui turi keletą svarbių momentų.Pirma tai ji sunkina patį jauką kas itin svarbu gilioje ir sraunioje upėje.Antra ji daro jauką mažiau maistingu ir keičia spalvą priklausomai pagal reikalą.Tai daro ją labai naudingą kaip vieną iš komponentų tik reikia žinoti kokia žemė tam reikalui tinka.
Žeme Somme kuri turi rudą atspalvį ir duodą gerą, tvirtą debesį. Ji būna skirta nuo dugninių meškerių žvejųbos ežere iki žvejybos lėtai tekančiose upėse.Ji taip pat gali atlikti "kilimėlio" vaidmenį dugne kur poto bus metami jauko gniužulai.
Upinė žemė kuri būna labai tamsi, sunki ir klijuojanti.Ją pagrinde naudoja žvejojant didelėse upėse.Dar ją naudoja gaudant žuvį maišant ją su uodo-trūklio lervomios.
Geltonas šlapias molis.Pats pavadinimas kalba už save.Tai nestipriai klijuojantis, bet labai gerai skleidžiantis debesį molingas dirvožemis.Jo paskirtis žvjyba nuo paviršiaus arba gaudymas nedidelių karšiukų.Jauko spava turi būti pagal metų laiką.


Vienareikšmiška, kad žuvys skiria spalvas.Tarkime lydeką labiau domina masalai su raudonu atspalviu.Kuoja labiau reaguoja į raudoną musės lervą, o baltą tankiau ignoruoja.Iš čia ir jauko spalvos.Jomis munipuliuojama kada ruošiamės gaudyti tam tikros rūšies žuvį, aišku metų laikai taip pat turi didelę reikšmę.
Piešinėlyje jaukas šviesėja nuo sausio iki birželio.Šviesus būna nuo rugpiūčio iki rugsėjo.Vėliau vėl tamsėja nuo spalio iki gruodžio.O gal tai būdinga tik Prancūzijos teritorijoje?
06.09.2007m.
P.S.Laukite tęsinio............