p.arturas rašė:tikejimas, religija ir baznycia tai visiskai skirtingi dalykai. religija-popsas, show biznis, ne kas kita. baznycia ir tie tarnai bei vietinnkai, tai profesija, budas gyventi,pragyventi ir kuo visiems aplink sunkiau tuo jie geriau gyvena. tikejimas, tai nei baznycia nei religija, tai labiau tavo sazine ir pasauleziura kartu.
p.arturas rašė:tai ir subine sluostant reik apie dieva galvot?
Vakarykštė "Katechezės" laida, skambėjusi "Marijos radijuje", pasufleravo atsakymą... Kunigas religinių apeigų, religinių reikalavimų laikymąsi ir uolų vykdymą bei kitas pastangas, apvalyt, pagydyt suterštą žmogaus dvasios pasaulį, pastangas nuolat palaikyt švarią, nesuteptą sielą, sąžinę taikliai palygino su kūno higienos procedūromis. Parinko dešimt populiariausių atsakymų į klausimus, kodėl žmonės nesirūpina savo sielos švara (neatlieka sąžinės apyskaitų, nelanko bažnyčios, neina išpažinties, nepriima komunijos ir t.t.) ir perfrazavo juos taip, lyg kalbėtume apie įprastus, savaime suprantamus, analogiškus veiksmus, pastangas siekiant kūno higienos... Štai koks absurdiškai komiškas ir skaudžiai juokingas dešimtukas išsirikiavo:
1. Nesiprausiu todėl, kad vaikystėje mane tėvai nuolat versdavo praustis net kai aš to visai nenorėdavau, teigdami, kad praustis būtina...
2. Nesiprausiu todėl, kad manau jog tie, kurie nuolat prausiasi yra veidmainiai, nes įsivaizduoja esą švaresni, valyvesni už niekad nesiprausiančiuosius...
3. Nesiprausiu todėl, kad niekaip nenusprendžiu, neišsirenku kuris muilas mažiau alergizuos mano jautrią odą...
4. Kažkada seniau prausdavausi dažnai, bet po to nusivyliau, pabodo, tai dabar senokai nebesiprausiu...
5. Aš prausiuosi tik ypatingomis progomis, prieš didžiąsias šventes...
6. Niekas iš mano draugų, giminių, kolegų, artimųjų nesiprausia, tai kodėl aš turėčiau...
7. Pradėsiu praustis, kai pasensiu, kai būsiu jau kaip reikiant purvinas. O dar geriau, tai nusiprausiu vieną kart už visą gyvenimą prieš pat savo mirtį...
8. Esu be galo užimtas ir niekaip nesurandu laiko nusipraust...
9. Nėra tinkamų sąlygų praustis, vonia žiemą per šalta, vasarą per karšta, vandentiekio nėr, vanduo kieme šuliny, norint pašildyt pečių kurt reik. Neapsimoka. Per daug pastangų reik įdėt...
10. Nesiprausiu, nes nenoriu, kad kažkokie muilo gamintojai, muilo pardavėjai, vandens tiekėjai krautųsi turtus iš mano noro praustis, o ir šiaip visi jie vagys, sukčiai, apgavikai, spekuliantai, nemaloniai aptarnauja, kai nueinu apsipirkt...
Nagi pasitikrinam ar ir kiek nepataisomi sielos "murziai" esam...
Kokia alternatyva religinei dvasios higienos praktikai, norint bandyt palaikyt stabilią dvasios pusiausvyrą esant laisvamaniu...? Psichologai, antidepresantai, alkoholis, narkotikai...?